Земельні рейдери Віталія Скоцика? Або, як безкарно «віджати» у фермерів Житомирщини 1,5 тис га родючої землі

12:13, 28.09.2018
Земельні рейдери Віталія Скоцика? Або, як безкарно «віджати» у фермерів Житомирщини 1,5 тис га родючої землі

Віталій Скоцик звинувачується у рейдерстві під час роботи на компанію "АМАКО"

Не секрет, що одним з найефективніших бізнесів є земельне рейдерство. У минулому році Антирейдерський союз підприємців (АРСП) зареєстрував більше 100 випадків силових захоплень агропідприємств і це вдвічі більше, ніж було за весь 2016-й.

Адже з 603,5 тисяч квадратних кілометрів української території сільськогосподарська земля – це 69%. На продаж цієї землі досі встановлений мораторій, тож більшість великих фермерів орендують тисячі гектарів у селян, які отримали свій пай. Але важка праця фермерів знаходиться під постійною загрозою зі сторони злочинних рейдерських угрупувань, які як правило діють під потужним «дахом» різноманітних ділків.

Віталій Скоцик - рейдер Житомирщини?

Кричущим фактом виявилась причетність до земельного рейдерства сумновідомого Віталія Скоцика, команда якого поклала око на гектари родючої землі Житомирщини.


(фермер Валерій Сосуля)

У 2013 - 2014 роках під «дахом» Віталія Скоцика була нахабно і безцеремонно «віджата» у прямому сенсі цього слова близько 500 га землі в селі Йосипівка Малинського району, які законно належали місцевому фермеру Валерію Сосулі. За його словами, спочатку земля, яку він законним чином орендував у селян, була передана вінницькій СГП "Амако", а згодом через фірму - "прокладку" перейшла до рук людина, яка повністю контролюється і підзвітна Віталія Скоцику. Тут слід нагадати, що Віталій Скоцик у 2012—2014 роках, як раз очолював наглядову раду групи компаній АMAKO, про що можна пересвідчитися прочитавши його біографію.

"Районе і сільске начальство для того щоб розірвати з нами договір придумали схему, що нібито ми не платимо кошти за невитребувані паї, але земля не належить селу, оскільки знаходиться за межами сільради і належала Малинській РДА. Тим паче, що ці гроші я скеровував на потреби села", - каже потерпілий від афери фермер.

Він зазначає, що схема заволодіння землею була достатньо простою - за надуманими обставинами просто в односторонньому порядку розірвали договір на оренду землі і далі переписали на того, кому потрібно.

Внаслідок цього рейдерства фермерське господарство зазнало величезних збитків, рахунок йде на мільйони. Сама ж вартість віджатих 500 га земельних паїв на сьогоднішній складається з семизначних сум.

Вся ця афера супроводжувалась безпрецедентним психологічним тиском на фермера і його рідних. "Тиск був дуже серйозним коли я почав розкачувати проблему. Я став ізгоєм у всьому районі. На мене навіть кримінальну справу завели", - додає Валерій Сосуля.

Однак, незважаючи на звернення фермера в правоохоронні органі і розслідування цього факту, справа як кажуть "канула в Лету". Інші спроби відновити справедливість результату також не принесли. Фермер впевнений, що ця земля вже продана і ми можемо припустити, що люди Скоцика добре заробили на ній, на відміну від простих селян, які вже ніколи не повернуть її.

Як то кажуть - біда не приходить одна і факти рейдерського захоплення землі командою Віталія Скоцика виявились досить поширені, особливо на Житомирщині. Люди екс-голови Аграрної партії намагались прибрати до рук якомога більше родючих паїв, а потім вигідно продати.

Так сталось і в сусідньому з Йосипівкою селі Українка. Схема віджиму землі як ви зрозуміли була аналогічною. Фермер не тільки втратив 1000 га землі, а й все що нажив. Більше того, саме після рейдерства підприємець втратив здоров"я і згодом помер. Вочевидь, що цей факт слід розцінювати не тільки як земельну аферу, а й і як фізичний та психологічний вплив на людину, для якої закінчилось все дуже сумно. Проте, не для рейдерів, яким, очевидно, байдуже на людські долі, які задля власного збагачення, ламають життя простих людей.

"В Малинському районі дуже багато земель, які перейшли до рук інших людей за допомогою рейдерів, які знаходились під «політичним дахом»", - обурюється все той же фермер Валерій Сосуля.

Місцеві фермери впевнені, що люди Віталія Скоцика доклали руку до захоплення всієї родючої землі області, ба більше і далі продовжують свої земельні афери. Адже землі знаходяться вздовж міжнародної автомагістралі. Погодьтеся, дуже перспективна земля! Особливо якщо врахувати потенційне зняття мораторію на продаж сільськогосподарської землі. Рейдерська команда Віталія Скоцика фактично примушує людей розривати договори про оренду паїв із фермерами, в обмін на фактичні копійки.

Що далі?

Втім, попри те, що десятки рейдерських атак за участі команди Віталія Скоцика стається на рік, про які стало відомо, ще більше є історій, які залишаються невідомими, бо законні орендарі землі бояться говорити. Ми описали лише декілька з них. Але навіть вони є повчальними. Нажаль земельне рейдерство і надалі буде залишатися проблемою села, поки за цими злочинами стоять політики різних мастей, які «кришують» віджим землі.

Врешті решт, Віталій Скоцик має відповісти за скоєне і понести кримінальну відповідальність, бо фактів його злочинної діяльності, переконані, буде ставати все більше. Чесні фермери, які своєю працею і тільки працею будуть аграрну державу в один голос кажуть, що лозунг "бандитам - тюрми" нарешті має почати працювати.