Дві німецькі компанії постачають в Крим титанову руду для заводу Фірташа

18:48, 06.07.2018
Дві німецькі компанії постачають в Крим титанову руду для заводу Фірташа

Судно "Нефтерудовоз-2" переправляє в Крим руду

Дві німецькі компанії в обхід санкцій постачають в окупований Криму титанову руду, перевантажуючи її в Росії, яка може використовуватися лише на заводі "Кримський титан" Дмитра Фірташа.

Про це повідомляє DW з посиланням на радіостанцію Deutschlandfunk (DLF).

За її даними, компанії Hansa Heavy Lift з Гамбурга і Heinz Corleis KG зі Штаде доставили в Росію титанову руду (ільменіт), яка потім опинилася в Криму.

В листопаді та грудні 2017 року Hansa Heavy Lift і Heinz Corleis KG доставили в російський порт "Кавказ", що знаходиться у Керченській протоці, загалом близько 35 тисяч тонн титанової руди з Норвегії, передає DLF.

Руда була перевантажена на воді на борт російського корабля "Нефтерудовоз-2", який потім попрямував до розташованого за 20 км порту в Криму.

У Криму, в місті Армянськ, є підприємство "Кримський титан", що виробляє діоксид титану для лакофарбової та інших галузей промисловості. Завод наразі називається Ukrainian Chemical Products, 100% акцій належить компанії OSTCHEM Holding AG, що об'єднує хімічні та гірничо-видобувні активи інвестиційного холдингу Group DF Дмитра Фірташа

Титанову руду використовують і в оборонній промисловості, тому незрозуміло, чи підпадає вона під санкції ЄС проти Росії, але в той же час її постачання до Криму однозначно заборонене, відзначають журналісти.

Між тим у Heavy Lift і Heinz Corleis KG заявили, що не знали, що руда опиниться на анексованому Росією півострові, але її поставки до Росії санкціям не суперечать.

Про те, що корабель з рудою попрямував до Криму, радіостанції DLF розповів, зокрема, головний редактор інформаційного порталу blackseanews.net, голова наглядової ради української НКО "Майдан закордонних справ" Андрій Клименко.

За його словами, сама Росія постачань ільменіту не потребує, оскільки його в достатній кількості видобувають на Уралі.

Прокуратура Гамбурга підтвердила DLF, що проти Hansa Heavy Lift і Heinz Corleis KG подані заяви про вчинення правопорушення і що ці звинувачення перевіряються.

Між тим МЗС Норвегії повідомило про розслідування проти норвезької компанії Titania kronos, яка видоюула ймовірно поставлену до Криму руду, передає DLF. Норвегія не входить до складу ЄС, але раніше приєдналася до санкцій, введених у зв'язку з анексією Криму.

Нагадаємо, турбіни фірми Siemens опинилися в Криму. Лише після скандалу компанія заявила, що не буде їх обслуговувати.