Мінекономіки не давало дозволу на експорт антрациту компанії з "ЛНР"

09:31, 03.07.2016
Мінекономіки не давало дозволу на експорт антрациту компанії з "ЛНР"

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спростувало інформацію, що ТОВ «Гірничо-збагачувальна фабрика «Центральна», зареєстрована в місті Антрацит на непідконтрольній Україні території, в травні почала відвантажувати на експорт вугілля-антрацит, отримавши відповідну ліцензію в української влади.

Днями цю інформацію опублікувала ЛІГА.netіз посиланням на кількох вугільних трейдерів.

«Мінекономрозвитку за погодженням з Міністерством енергетики та вугільної промисловості видає ліцензії на експорт антрациту марки АШ (саме ця марка вугілля використовується для виробництва електроенергії). В 2016 році Мінекономрозвитку не отримало жодної заявки на ліцензування експорту антрациту марки АШ та не видало жодної ліцензії на експорт такого вугілля.

Питання щодо незаконного експорту антрациту з непідконтрольних територій перебувають в компетенції правоохоронних органів», – повідомляють у Мінекономрозвитку.

Раніше повідомлялося, що вугілля фабрика постачає в Словаччину місцевим компаніям. Вартість антрациту на кордоні - близько $80/тонна (на умовах DAP).

ГЗФ «Центральна» належить Віталію Жарчинському, Наталії Жарчинській і Дмитрові Полубатку.

Жарчинський - доволі відомий луганський підприємець, колишній член Партії регіонів, яку представляв у міськраді Антрацита. Раніше він також працював помічником народного депутата від КПУ Сергія Гмирі.

Дмитро Полубатко - син луганського підприємця Володимира Полубатка, колишнього президента футбольного клубу «Сталь»(Алчевськ). Молодший Полубатко зараз проживає в Києві.

Точні обсяги експорту ГЗФ «Центральна»невідомі. Всього в травні Україна експортувала близько 30 000 тонн антрациту, видобутого на непідконтрольних територіях. Це найбільший обсяг експорту цієї марки вугілля з грудня 2014 року. Зараз в Україні спостерігається дефіцит антрацитових вугілля.

За даними видання, крім ГЗФ «Центральна», експортом антрациту займаються ще низка компаній: ТОВ «Інтегралл»(Старобільськ, Луганська область), яку очолює Павло Подліпян, який потрапив під українські санкції, ТОВ «Ровеньки-Углепостач», що належить Сергію Мельничуку, брату радника так званого міністра енергетики «ЛНР» Олександра Мельничука.