СБУ і ГПУ розберуться з викладачами-зрдниками через участь у конференції в Ялті

11:33, 29.07.2016
СБУ і ГПУ розберуться з викладачами-зрдниками через участь у конференції в Ялті

Міністерство освіти просить Службу безпеки України і Генеральну прокуратуру дати правову оцінку участі декількох співробітників українських вузів в конференції, яка відбулася в Ялті, в окупованому Криму. Про це йдеться в заяві МОН, розміщеній на офіційному сайті міністерства.
 
"МОН просить Службу безпеки України і Генеральну Прокуратуру України дати належну правову оцінку цим діям", - йдеться у заяві.
 
У документі зазначається, що проведення "міжнародних наукових заходів" у незаконно анексованому Криму є частиною політики Росії, і їх мета - хоча б частково "легітимізувати" факт анексії в очах міжнародної спільноти.
 
"У зв’язку з цим, Україна послідовно інформує та закликає міжнародну науково-освітянську спільноту не брати участі в таких заходах, бойкотувати контакти з усіма захопленими чи створеними окупаційною владою "науковими" та "освітніми" інституціями в Криму", - наполяються у МОН. 
 
У Міносвіти вважають, що ці викладачі втратили моральне право навчати студентів.
 
Нагадаємо, конференція "Російська мова в полікультурному світі" проходила в Ялті з 8 по 11 червня. У ній брали участь викладачі та науковці з 10 країн, включаючи представників з вузів Києва, Запоріжжя, Дніпра, Донецька та Кам'янця-Подільського - всього понад 15 осіб.
 
Раніше у МОН підкреслили, що жоден з українських науковців не перебував на цій конференції в якості представника свого університету. За словами першого заступника міністра освіти Інни Совсун, «це було ідейне, принципове, особисте, політичне рішення осіб, які поїхали».
 
Українські вищі навчальні заклади засудили такий вчинок своїх працівників і повідомили, що звільнять тих, хто відвідав Крим.
 
Як повідомляє профільне міністерство, ряд запорізьких викладачів, чиї прізвища були згадані в повідомленнях ЗМІ, участі в конференції не брали.
 
Виші звільнять викладачів, які відвідали конференцію в Ялті і визнали Крим частиною Росії. 
 
Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін ліквідував створений на окупованій території Кримського півострова "Кримський федеральний округ".