Китайський корабель Chang'e-6 успішно сів на зворотному боці Місяця

11:19, 02.06.2024
Китайський корабель Chang'e-6 успішно сів на зворотному боці Місяця

Зонд Chang'e-6 стартував 3 травня на ракеті Long March 5 із центру запуску супутників Wenchang на острові Хайнань. (REUTERS)

Китайський безекіпажний космічний корабель Chang'e-6 здійснив успішну посадку на зворотному боці Місяця у басейні Південного полюса — Ейткен 2 червня о 01:23 за Києвом (о 6:23 ранку за пекінським часом).

 

Після цього він має зібрати зразки каменю та ґрунту з темної півкулі супутника Землі.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє агентство Reuters, посилаючись на Національне космічне управління Китаю у неділю.

 

Зонд торкнувся поверхні Місяця у визначеній зоні посадки. Його посадка відбулося за підтримки супутника-ретранслятора Queqiao-2, зазначили в Китайському національному космічному управлінні (CNSA).

 

Зауважимо, що Chang'e-6 складається з орбітального апарату, ревертера, посадкового модуля та висхідного апарату.

 

Ця успішна місія стала другою для Китаю на зворотному боці Місяця, регіоні, якого не досягла жодна інша країна. Сторона Місяця, яка постійно обернена від Землі, всіяна глибокими та темними кратерами, що ускладнює зв’язок і роботизовану посадку.

 

Зонд Chang'e-6 стартував 3 травня на китайській ракеті Long March 5 із центру запуску супутників Wenchang на південному острові Хайнань, досягнувши околиць Місяця приблизно через тиждень, перш ніж звузити свою орбіту, готуючись до посадки.

 

Приземлення китайського зонда знаменує собою третю у світі посадку на Місяць цього року: японський посадковий модуль SLIM торкнувся землі в січні, а наступного місяця — посадковий модуль американського стартапу Intuitive Machines.

 

Як повідомляла "УМ", китайські вчені, як і раніше, намагаються колонізувати Місяць. Дослідження мають покласти початок програмі астрофізиків Піднебесної наміченій на першу половину наступного десятиліття.