Найпотужніша за 20 років: супутники Starlink вийшли з ладу через сонячну бурю

19:31, 11.05.2024
Найпотужніша за 20 років: супутники Starlink вийшли з ладу через сонячну бурю

Супутники Starlink вийшли з ладу через найпотужнішу за 20 років сонячну бурю.

Супутниковий проєкт американської компанії SpaceX – Starlink, звернувся до користувачі терміналів із попередженням про "погіршення якості обслуговування".

 

Як інформує УМ, повідомлення було опубліковане у суботу, 11 травня, пише Reuters.

 

Причина - найпотужніший за останні два десятиріччя геомагнітного шторму, викликаний сонячною активністю. Цей підрозділ SpaceX є найбільшим гравцем у галузі супутникового інтернету.

 

До сьогодні засновник компанії Ілон Маск заявляв, що супутники Starlink зазнають чималого впливу від геомагнітної бурі, але "поки що тримаються".

 

Вчені з Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США зауважили, що сонячний шторм, який переживає Земля нині є найпотужнішим з жовтня 2003 року. За прогнозом,  його дія відчуватиметься упродовж цих вихідних.

 

Сонячні бурі становлять загрозу для систем навігації, електричних мереж та супутникової навігації.

 

Нагадаємо, науковці попереджають, що нарощування числа сонячних спалахів та викидів корональної маси Сонця може призвести до порушення зв'язку на Землі цими вихідними. Сонячні спалахи здатні майже одразу вплинути на зв'язок та GPS, оскільки вони порушують іоносферу Землі або частину верхніх шарів атмосфери. Енергетичні частинки, що випускаються Сонцем, зокрема можуть вивести з ладу електроніку космічного корабля.

 

Як повідомляла УМ, Маск дав задню: SpaceX обмежила використання Україною інтернету Starlink для дронів.