Позаробочий час – святе: в Австралії працівникам дозволять ігнорувати дзвінки від начальства

19:15, 07.02.2024
Позаробочий час – святе: в Австралії працівникам дозволять ігнорувати дзвінки від начальства

Австралія дозволить працівникам ігнорувати дзвінки начальників у позаробочий час. (Фото з сайту Pixabay)

Законодавче право ігнорувати дзвінки та повідомлення від начальства в неробочий час нададуть працівникам а Австралії. Роботодавцям, які порушуватимуть це правило, загрожуватимуть штрафи.

 

Як інформує УМ, про це повідомило агентство Reuters.

 

Це право є частиною змін до законодавства про трудові відносини в Австралії. Воно має захистити права працівників і допомогти їм відновити баланс між роботою та особистим життям. Схожі правила вже діють у Франції, Іспанії й інших країнах Європейського Союзу.

 

Законопроєкт, який подадуть до праламенту пізніше цього тижня, заборонятиме працівникам працювати понаднормово без оплати. А ще надасть їм право безкарно ігнорувати дзвінки або повідомлення у неробочий час.

 

«Людину, якій не платять за роботу 24 години на добу, не можуть карати за те, що вона не в мережі й не доступна 24 години на добу», — заявив прем’єр-міністр Ентоні Альбанізі.

 

Законопроєкт включає й інші важливі положення — чіткий шлях від тимчасової до постійної роботи, а ще мінімальні стандарти для тимчасових працівників та водіїв вантажівок. Проте деякі політики, групи роботодавців та корпоративні лідери попередили, що «право на відключення» працівників підірве рух до гнучкого графіка роботи, а також вплине на конкурентоспроможність.

 

У законопроєкта є палкі прихильники. Це повʼязано з тим, що в середньому австралійці щороку працюють шість тижнів без понаднормової оплати — це більш ніж $60,1 мільярда невиплаченої заробітної плати в економіці.

 

«Цей час належить вам, а не вашому босу», — наголосив австралійський політик Адам Бандт.

 

Як повідомляла УМ, Лінгвістика для «обраних»: в глибинці Австралії новою мовою розмовляють лише 350 людей.