«Мобілізація» стала словом 2023 року в Україні

17:27, 06.01.2024
«Мобілізація» стала словом 2023 року в Україні

Мобілізація опинилася в центрі суспільної дискусії. (Фото Генштабу ЗСУ)

Термін «мобілізація» став словом 2023 року в Україні, за версією словника сучасної української мови та сленгу «Мислово».

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє словник «Мислово» після аналізу усіх популярних слів протягом року.

 

Зазначається, що за рік "мобілізація" опинилася в центрі суспільної дискусії, особливо в грудні 2023 р., коли на сайті Ради було опубліковано контраверсійний законопроєкт про мобілізацію.

 

Це слово витіснило іншого претендента -  слово "контрнаступ", яке, на жаль, отримало значно більше медійної підтримки, аніж матеріально-технічного забезпечення, і, як наслідок, принесло більше фрустрації, аніж видимих результатів.

 

Серед інших претендентів на звання слова року, усі з яких цьогоріч пов’язані з війною, можна виділити такі:

 

Ухилянт — чоловік, який ухиляється від мобілізації. Ухилянтами також називають політичне керівництво країни, яке відмовляється брати на себе відповідальність за складні рішення та переводить стрілки на військових.

 

Яйця по 17 гривень — як символ корупції у Міністерстві оборони України.

 

Блокада/деблокада — у зв’язку з блокадою росією українських морських портів та їх частковою деблокадою методом винищення Чорноморського флоту РФ; а також недружніми діями польських перевізників та фермерів, які також блокують кордон, завдаючи шкоди українській економіці.

 

Літо в Криму — теза начальника Головного управляння розвідки Кирила Буданова як символ завищених очікувань українського суспільства від контрнаступу.

 

Позиційна війна — термін набув популярності після публікації статті головнокомандувача Залужного про перехід війни на новий етап.

 

Конфлікт — несправджені очікування від контрнаступу призвели до значної турбулентності в українському суспільстві та серії конфліктів, найвидимішим з яких став конфлікт президента Зеленського та головнокомандувача Залужного.

 

Дрон — різке збільшення використання дронів, зокрема FPV та морських дронів мало суттєвий вплив на перебіг бойових дій в цьому році.

 

Єдиним словом з загальносвітового контексту у цьому списку стало ШІ (штучний інтелект), хоча й його присутність пов’язана з інтеграцією ШІ у військові системи.

 

Словник "Мислово" було створено 2012 року для відстеження нових слів, сленгу та інших явищ сучасної української мови, які надсилають звичайні користувачі.

 

Це вже одинадцятий раз, коли "Мислово" обирає слово року. При цьому основними критеріями є популярність слова та його соціальна значущість.

 

У 2022 році "Мислово" відзначило як слово року фразу про "російський військовий корабель". У 2021 році обрали слово "вакцина"

 

Як повідомляла «УМ», Комітет ВР з нацбезпеки в закритому режимі розглядає  урядовий законопроєкт про мобілізацію.