Серіали за державні гроші зніматимуть партнери росіян і наближені до ОП – розслідування

10:54, 24.10.2023
Серіали за державні гроші зніматимуть партнери росіян і наближені до ОП – розслідування

Серіали за гроші з держбюджету зніматимуть фірми, які співпрацювали з росіянами, а також наближені до ОП. (Фото з відкритих джерел)

Державне фінансування на виробництво кінопродукції отримає ціла низка фірм серед яких, зокрема, наближені до Офісу Президента.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у розслідуванні "Bihus.Info".

 

За даними журналістів, цьогоріч низка компаній перемогла на скандальному конкурсі кінопроєктів, вони мають отримати державне фінансування. Серед них зокрема чимало структур, близьких до представників влади або ж фірм, які співпрацювали з росіянами аж до початку повномасштабного вторгнення.

 

"Йдеться про розподіл більше 400 мільйонів гривень, виділених Міністерством культури на кінопроекти та серіали. Цей конкурс опинився в епіцентрі великого скандалу влітку, коли стало відомо на які саме продукти буде виділено бюджетні кошти. Громадськість тоді обурила одна з робіт – "СМТ. Інгулець" телеведучого Юрія Горбунова, де головний герой дуже нагадує відомого в мережі аграрія Олександра Поворознюка", - зазначають автори.

 

Державне підприємство "Мультимедійна платформа іномовлення України", яке є розпорядником коштів, після невеликої паузи продовжило підписувати договори з переможцями вищезгаданого конкурсу.

 

"Конкурс було оголошено у травні. Учасники мали всього трохи більше двох тижнів, аби подати заявки на конкурс. Сам конкурс був закритим, інформацію про склад комісії, яка обирала переможців, не розголошували, посилаючись на безпекові заходи. За інформацією журналістів до складу комісії входили на той час міністр культури Олександр Ткаченко та російський режисер українського походження Олексій Кірющенко, відомий своєю роботою над серіалом "Слуга народу", - пише Bihus.Info.

 

Серед переможців - компанія "Фільмстрім", яка отримала понад 30 млн грн на виробництво трьох проєктів. Це мелодрама "Продовження роду", мелодрама "Пором" та серіал-антологія "Тривожні люди". Раніше компанія працювала, переважно, на замовлення телеканалів. Зокрема, знімала серіали і для телеканалу "Україна". Серіали виходили російською мовою, до виконання головних ролей, переважно, залучали російських акторів. У соцмережах є інформацію про те, що російські актори "гостили" на зйомках в Україні аж до середини лютого 2022-го.

 

У 2017 році компанія, зокрема, презентувала фільм "Забытая женщина", одним із продюсерів якого і був Віталій Сіренко - власник "Фільмстріму". Кінострічку знімали за підтримки Департаменту засобів масової інформації і реклами міста Москва.

 

Також бюджетні кошти отримала і компанія "Енерджі фільм продакшн", а саме майже 40 млн грн на виробництво трьох проєкт. Це драма "Моє кіно", серіал про психолога "Сімейний консультант" та 12-серійна мелодрама "Примарна спадщина".

 

"У 2012-му цю компанію заснував все той же Віталій Сіренко. Нині ж її власницею є продюсерка Наталія Богомолова. Багато років Богомолова працювала спільно з Сіренком, але зараз продюсер заявляє, що до цієї фірми стосунку вже не має. Однак у документах, поданих "Енерджі фільм продакшн" на конкурс чомусь досі згадується його електронна адреса як адреса "виконавця", - йдеться в розслідуванні.

 

Компанія "Основа фільм продакшн" також отримала з бюджету кошти на виробництво стрічки "Чотири вікна". Влітку цього року компанія презентувала фільм "Юрик" – про події у Маріуполі і 11-річного хлопчика, якого мама вирішила самого евакуювати з Маріуполя до Естонії. Стрічка опинилася в центрі великого скандалу. Глядачі розкритикували фільм за невідповідність подіям у Маріуполі. Фільм видалили та доопрацювали. Одна з продюсерок фільму та співвласниця компанії Тетяна Куц відреагувала на критику у мережі та написала, що "маріупольці самі пішли на референдум та проголосували за росію", за що пізніше публічно вибачалася. Цікаво також, що у 2020-му жінка балотувалася до Київради від проросійської партії "Наш край", однак не пройшла, пишуть журналісти.

 

За даними Bihus.Info, серед інших переможців є і низка близьких до представників влади. Зокрема, "Артформс Продакшн Україна", керівником якої є колишня дружина ексміністра Олександра Ткаченка Тетяна Гнєдаш. Компанія зніматиме серіал про правоохоронців під назвою "ОПГ" за майже 16 мільйонів гривень.

 

Компанія "Кінокіт", наближена до ексзаступника голови ОП Кирила Тимошенка, також зніматиме стрічку "Театр бойових дій" за державні кошти. За час роботи Тимошенка в Офісі Президента "Кінокіт" почав отримувати з бюджету мільйони гривень на виготовлення контенту для телеканалу "Рада", який нині є частинкою великого новинного марафону. Журналісти звертають увагу, що до звільнення Тимошенка з ОП, на "Раді" його показували чи не частіше за президента Володимира Зеленського і навіть визнавали "Обличчям року". Компанія продовжує отримувати державні кошти на виготовлення контенту для "Єдиних новин" вже і після звільнення Тимошенка.

 

"Мейнстрім Пікчерз" продюсера та колишнього бізнес-партнера голови Офісу Президента Андрія Єрмака Артема Колюбаєва отримала з бюджету понад 20 мільйонів на виробництво трьох проєктів.

 

"Це військова драма "Мангровий гай", військова драма "Одна велика родина" та драма про блокаду Маріуполя "Мистецтво в тіні". Раніше журналісти Bihus.Info розповідали, що цього року Артем Колюбаєв став власником часток у різних бізнесах, що не пов’язані з кіновиробництвом: від будівництва до виготовлення БПЛА. До слова, бізнес-партнером Колюбаєва у компанії, що виробляє безпілотники став вже згаданий раніше режисер російського походження Олексій Кірющенко, який, за даними журналістів, і входив до складу комісії, що обирала кінопроекти для державного фінансування (а отже і проектів Колюбаєва). Окрім бізнесу, Колюбаєв продовжує очолювати Раду з державної підтримки кінематографії", - підсумували журналісти.

 

Як повідомляла УМ, Довженко-центр позивається до Держкіно у суді через реорганізацію.