Північне або полярне сяйво: українці спостерігали незвичне явище, фото

14:09, 24.04.2023
Північне або полярне сяйво: українці спостерігали незвичне явище, фото

Українці насолоджувалися північним або полярним сяйвом. (Фото з відкритих джерел)

Українці мали можливість спостерігати за дивовижним світлом у небі, яке нагадує північне сяйво, в ніч на понеділок, 24 квітня.

 

Незвичайне явище у нічному небі помітили жителі багатьох регіонів України.

 

Як інформує Україна молода, це засвідчують численні дописи українців з дивовижними світлинами.

 

Хоча кольорова палітра мала різні відтінки, особливо насичені багаті тони були яскраво-рожевої гами.

 

Так, північне сяйво зафіксували в Київській області. Зокрема, у небі Чорнобиля. Незвичне явище також бачили у Хмельницькому, у Львівській області, на Чернігівщині, рівненщині, Черкащині та на Івано-Франківщині.

 

 

Науковці припускають, що це сяйво у небі може бути наслідком сильного геомагнітного шторму, як інформує компанія Space Weather Live він відбувся саме 23 квітня.

 

Де-не-де аврори мають характерні смарагдові відтінки, проте на більшості кадрах домінують саме рожеві та червонуваті кольори, що дуже незвичайно для подібних оптичних явищ у верхніх шарах атмосфери, що виникають під впливом потоків заряджених частинок, що спрямовують магнітне поле планети до полюсів.

 

Водночас завідувач лабораторії методологічного забезпечення освіти і науки астрономічної Головної астрономічної обсерваторії НАН України Іван Крячко вважає, що у даному випадку може йтися про полярне сяйво.

 

 

«Бувають такі випадки, що північне сяйво досягає наших широт і пов’язане воно з геомагнітною бурею», – розповів Іван Крячко у коментарі «УП. Життя».

 

За словами вченого, коли корональні маси Сонця досягають зарядженої атмосфери навколо Землі, вони проникають в атмосферу і взаємодіють з азотом та іншими молекулами, що входять до складу повітря.

 

«Різні гази світяться по-різному, один – зеленим, інший – червоним,  третій – малиновим. І виходить така яскрава барва кольорів», – говорить науковець.

 

Астроном, співробітник Харківського планетарію Володимир Кажанов також переконаний, що вчора українці разом з мешканцями багатьох країн Північної півкулі Землі спостерігали саме полярне сяйво.

 

Як повідомляла "УМ", астрономи виявили пару газових гігантів, які обертаються навколо зірки, яка дуже подібна до Сонця.