Зеленський доручив уряду опрацювати ідею секс-виховання школярів

19:07, 19.04.2023
Зеленський доручив уряду опрацювати ідею секс-виховання школярів

Президент позитивно відреагував на впровадження курсів статевого виховання в школах (Фото з відкритих джерел)

Президент України Володимир Зеленський надав відповідь на петицію щодо впровадження обов’язкового статевого виховання в школах. Петиція зібрала 25 827 голосів. 

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у відповіді Зеленського на петицію №22/179600-еп. 

 

Глава держави позитивно віднісся про викладені в петиції ідеї і звернувся до Кабінету міністрів,  опрацювати цю ідею.

 

«Я звернувся до Кабінету міністрів України з проханням опрацювати викладені в електронній петиції пропозиції та поінформувати про результати розгляду мене та автора звернення», – йдеться у відповіді.

 

Автор петиції зазначала, що в умовах вільного доступу до будь-якої інформації в інтернеті діти безконтрольно можуть переглядати відео, які дають викривлене уявлення про статеві стосунки, зокрема пропагують насильство. Не маючи навичок аналізу інформації, діти сприймають все за чисту монету.

 

«Учні та учениці повинні знати про фізіологічні та психологічні зміни, пов’язані зі статевим дозріванням, про методи контрацепції, незаплановану вагітність, особисту безпеку, знати законодавство і розуміти базові принципи культури згоди (на статевий акт, - ред.)»,– йшлося у тексті петиції.

 

У петиції закликали запровадити обовʼязковий курс статевого виховання у початковій освіті, середній школі, а також у вищих і професійно-технічних закладах освіти. Статеве виховання дітей і молоді дозволить знизити ризики насильства. 

 

У коментарі для "Української правди. Життя" освітній омбудсмен Сергій Горбачов також прокоментував необхідність секс-освіти у школах. На його думку, статеве виховання має бути обов’язковим предметом з акцентом на розумінні прав дитини та інших людей.

 

«Статеве виховання має бути обов’язковим предметом, бо рівень необізнаності в цих питаннях – це великі ризики для майбутньої долі молодого покоління. Вони мають поважати право людини на вибір, на повагу до її особистості та тіла. Ці теми треба ретельно опрацьовувати. Це має бути обов’язковим»,– сказав Горбачов.

 

Він вважає, що необхідно розробити програми зі статевого виховання. Згодом держава повинна включити їх до програм педагогічних університетів.

 

«Мають бути запроваджені відповідні спеціальності, якщо у цьому є потреба, або курси, які мають бути обов’язковою частиною загальної педагогічної освіти зі спеціалізацією саме на цих питаннях. Потрібно готувати фахівців, які розуміються на цій темі. На її складності, дратівливості. Тут потрібна професійна робота. Я до неї можу долучатися, але я не є фахівцем у цій галузі. Треба залучати людей, які на цьому знаються. Насамперед психологів і соціальних працівників»,– зазначив Горбачов.

 

Як повідомляла УМ, міністр освіти та науки Оксен Лісовий запропонував публічно обговорити питання щодо необхідності скоротити кількість предметів в українських школах.Перш за все, міністра цікавить думка батьків, чиї діти  навчаються за кордоном. Адже, за його словами, є різні аргументи "за" та "проти" скорочення кількості предметів.