Житомирський школяр розробив прилад отримання електроенергії від дощу, фото

11:27, 20.01.2023
Житомирський школяр розробив прилад отримання електроенергії від дощу, фото

Школяр Артур Печенюк біля свого винаходу: приладу для отримання електроенергії від дощу. (Фото: Анжеліка Нестерчук)

Над розробкою приладу для отримання електроенергії від дощу працював два місяці учень 30 житомирського ліцею, вихованець гуртка "Юний винахідник" Артур Печенюк. Для створення генератора використав старий двигун з "Волги" дідуся та підручні матеріали.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє Суспільне.

 

Дев’ятикласник каже, що ідея розробити такий прилад прийшла одного дощового дня, коли він був у селі. Сам прилад зробив з підручних матеріалів.

 

"Із фанери, пляшки, трубки та в якості генератора – синхронний двигун. У мене в селі у дідуся є "Волга", яка вже не працює. Дідусь мені подарував від неї двигун, і я його використав у своєму винаході. Ось в середині він зашитий. Уявімо, що зараз іде дощ. Якщо підставити мою установку під ринву, з ринви вода буде потрапляти в цю лійку та далі падати на ці лопасті. І за допомогою цієї ниспадаючої сили крутяться лопасті та виробляється електроенергія", – розповідає Артур.

 

 

За словами винахідника, за допомогою цього приладу можна заряджати планшет та мобільний телефон – під’єднавши контакти за допомогою підсилювача струму та вставивши USB-провід.

 

Коефіцієнт корисної дії даної установки – 60%.

 

Цей винахід ще будуть вдосконалювати, розповідає наставник Артура, керівник гуртка "Юний винахідник" Анатолій Шубін.

 

"Звичайно, що ця робота сира. На той час були задіяні матеріали, які ще були у Артура в селі. Зараз ми думаємо, як можна цей двигун покращити. Наприклад, всередині знаходяться магніти. Можливо ми замінимо їх на неодимові. Через це якість даної установки покращиться", – каже Анатолій Шубін

 

Артур розповів, що це перший його винахід. До того хлопець займався дослідженнями і отримував на конкурсах призові місця.

 

 

Школяр наводить приклади своїх робіт – це дослідження ефекту Мпемби, який полягає в тому, що гаряча вода може замерзнути швидше, ніж холодна, і коли кип’яток взимку підкинути догори, то вийде ніби водяний феєрверк.

 

Використовував Артур і котушку Тесли, з допомогою якої школяр досліджував вплив електромагнітного поля на ріст та розвиток рослин.

 

Свій перший винахід – генератор, за допомогою якого можна отримувати електричну енергію від дощу – Артур Печенюк буде захищати на житомирському обласному етапі конкурсу науково-дослідницьких робіт від Малої Академії Наук у лютому 2023 року.

 

 

Додамо, що Артур Печенюк – учень 9 класу ліцею №30 Житомира, вихованець гуртка "Основи науково-дослідницької діяльності" міського центру науково-технічної творчості учнівської молоді, вперше розповів про розроблену ним установку, за допомогою якої можна отримувати електричну енергію від дощу.

 

Як повідомляла УМ, Від прокладок до мікрохвильовок: як випадкові та неліквідні військові винаходи назавжди змінили мирне життя.