Україна переходить на зимовий час: коли переводити годинник

17:35, 29.10.2022
Україна переходить на зимовий час: коли переводити годинник

О 4:00 стрілки годинника необхідно перевести на годину назад

У останню неділю жовтня Україна переходить на зимовий час, тобто стрілки годинника о 04:00 переводять  на годину назад.

 

Таким чином наступна доба у вихідний день автоматично збільшиться на годину. 

 

Як нагадує Україна молода, такий перехід передбачено постановою Кабміну №509 «Про порядок обчислення часу на території України» від 13 травня 1996 року.

 

Переводити годинники стали для більш ефективного використання денного світла та економії електроенергії ввечері.

 

У Великій Британії зимовий і літній порядок обчислення часу вперше запровадили 1908 року. В Україні стрілки стали регулярно переводити з 1981 року.
 

Водночас ефективність переходу в сучасних реаліях ставиться під сумнів. Близько 140 країн не використовували такої практики або відмовилися від неї. А щорічний перехід на літній час та повернення до зимового зараз використовують приблизно у 60 країнах світу.


Скасування переведення годинників підтримав Європарламент. В Україні також були спроби відмовитися від зимового та літнього часу. Остання така спроба у березні 2021 року не закінчилася успіхом: Верховна Рада провалила голосування у другому читанні та надіслала законопроєкт на доопрацювання. Згідно з ним, Україна мала залишитися на зимовому часі.


Окупаційні «адміністрації» на захоплених російськими силами територіях переведення годинників ігнорують і збираються жити за московським часом.


«У Запорізькій області залишається колишній час. Переведення стрілок годинника у 2022 році не буде», — заявили в «адміністрації».
 

Подібне повідомлення опублікували окупанти й на Херсонщині.


«Жити ми будемо за московським часом. Переводити стрілки годинника ніхто не збирається», — заявив «губернатор» Володимир Сальдо.


В окупованих частинах Донецької та Луганської областей, а також у Криму людей змушують жити за московським часом ще з 2014 року. Тоді ж перехід на літній та зимовий час було скасовано на території РФ.
 

У зимовий період різниця між непідконтрольними територіями та рештою України становить одну годину.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прогноз Укргідрометцентру. Яка зима очікує на українців.