Євробачення-2023 не відбудеться в Україні через війну

16:11, 17.06.2022
Євробачення-2023 не відбудеться в Україні через війну

Україна не зможе провести Євробачення наступного року через російську агресію. (eurovision.tv)

Європейська спілка радіомовлення і телебачення (EBU), яка відповідає за організацію пісенного конкурсу Євробачення, ухвалила рішення, що наступного року пісенний конкурс не зможе відбутися в Україні через ситуацію в країні.
 
Ймовірно, він відбудеться у Великій Британії.
 
Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві EBU. 
 
Традиційно Євробачення проходить в країні, яка перемогла торік на конкурсі. У 2022 році переможцем став гурт Kalush Orchestra з піснею "Стефанія".
 
Враховуючи, що в Україні триває війна, EBU провела оцінку ситуації  в країні з точки зору технічних можливостей та безпеки, і "з глибоким жалем" дійшла висновку, що поточні умови не дозволяють провести Євробачення-2023 в Україні.
 
 
 
«Після об’єктивного аналізу Референтна група, керівна рада Євробачення, з глибоким жалем прийшла до висновку, що з огляду на поточні обставини, безпекові та операційні гарантії, необхідні мовнику для організації та проведення пісенного конкурсу Євробачення, не можуть бути виконані UA:Суспільне.
 
EBU хоче подякувати UA:Суспільне за щиру співпрацю та відданість дослідженню всіх сценаріїв протягом тижнів після перемоги Kalush Orchestra 14 травня в Турині та розділити сум і розчарування, що конкурс наступного року не відбудеться в Україні», - йдеться у заяві.
 
Водночас EBU пообіцяв свою підтримку українському суспільному мовнику.
 
 
«У результаті цього рішення, відповідно до правил і для забезпечення безперервності заходу, EBU тепер розпочне переговори з BBС щодо потенційного проведення пісенного конкурсу Євробачення-2023 року у Сполученому Королівстві»,- йдеться в заяві організації. 
 
EBU пообіцяла, що перемогу України відзначать наступного року в іншій країні-господарі.
 
«Ми повністю прагнемо, щоб перемога України знайшла відображення у шоу наступного року. Це буде для нас пріоритетом у наших дискусіях з можливими господарями конкурсу», - йдеться у заяві.
 
Як повідомляла УМ, у 2022 році на Євробаченні переміг український гурт Kalush Orchestra, друге місце посів співак з Великої Британії Сем Райдер.
 
Невдовзі після конкурсу українська влада запевняла, що розраховує, що Євробачення-2023 відбудеться в Україні. Зокрема, в червні Кабінет міністрів створив організаційний комітет з підготовки та проведення конкурсу в Україні у 2023.
 
«У нас немає сумнівів щодо того, що воно має відбуватися в Україні. Єдине, що ніхто не проводив Євробачення під час війни до цього»,- заявляв міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.