Бориса Джонсона в Чернігові прийняли в козаки й нарекли Борисом Чуприною

12:54, 08.06.2022
Бориса Джонсона в Чернігові прийняли в козаки й нарекли Борисом Чуприною

Борис Джонсон завдяки чернігівцям став - Борисом Чуприною. (Фото: Суспільне. Чернігів)

У Чернігові козацька громада, об'єднана навколо храму св.Катерини ПЦУ, записала прем'єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона у реєстр українського козацтва - як Бориса Чуприну.

 

Як інформує УМ, про це Українському радіо «Чернігівська хвиля» розповів голова козацької громади, заступник гендиректора Чернігівського обласного історичного музею ім. Тарновського Андрій Лісовий.

 

"Це рішення є нашим голосом на знак подяки, поваги і шани до цієї видатної людини, яка розбудила, підняла всю Європу, весь світ на захист України. За старими українськими козацькими звичаями таку людину вписували до реєстру козаків. Рішення це потрапить в історичний музей разом із картиною-образом козака Чуприни. Ми її даруємо Чернігівському обласному історичному музею, а другий оригінал, такий самий, буде подарований прем'єр-міністру. Автори картини - Юрій Кутілов і Дар'я Добрякова", - сказав Лісовий.

 

За його словами, над образом на картині працювало близько 20 осіб, а її автори намалювали обидва екземпляри безкоштовно.

 

В універсалі, який підтверджує запис Джонсона у козацький реєстр, сказано, що це здійснено "за мужній герць із зловорожими силами Московії", а за старовинним звичаєм йому дається інше прозвище, відтепер він - козак Борис Чуприна.

 

Джонсон на картині зображений як козак Мамай, сидить він між Катерининською церквою та Біг Беном.

 

Як зауважив Лісовий, в образі козака Мамая кожен українець раніше впізнавав себе, саме тому ця народна картина була такою популярною. Ну, а прізвисько Чуприна, як і зачіска самого британського прем'єра, підкреслює волелюбний характер Джонсона.

 

Нагадаємо, британський уряд на чолі із Борисом Джонсоном та всі британці одними з перших виявили свою принципову і непохитну підтримку Україні, ставши дороговказом для багатьох інших країн.

 

Як повідомляла УМ, прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон закликав світ посилити військову підтримку Україні та якнайшвидше доставити сучасне потужне озброєння, зокрема РСЗВ.