Аукціонний дім Christie's збирає мільйон доларів на підтримку України

06:25, 26.04.2022
Аукціонний дім Christie's збирає мільйон доларів на підтримку України

Виручені з аукціонів кошти направлять на підтримку України (Фото з відкритих джерел)

Один з найбільших аукціонних домів Christie's ініціює серію благодійних торгів, до яких планується залучити  покупців з усього світу, щоб зібрати мільйон доларів на потреби України.
 
Як інформує Україна молода, про це повідомляє видання на The Art Newspaper.
 
Кошти  будуть розподілені через Світовий фонд пам'яток (WMF) та його Фонд допомоги спадщині України, організацію Лікарі без кордонів (MSF) та організацію допомоги актора Шона Пенна CORE.
 
Ця ініціатива з'явилася після пожертв, зроблених Christie's для допомоги Україні Агентству ООН у справах біженців та Червоному Хресту, та скасувань червневих продажів у росії.
 
За словами заступника голови правління Christie's з розвитку бізнесу Соні Беккерман, Україна «хвилює дуже багатьох із нас у всіх галузях».
 
Як пише видання, до серії аукціонів під назвою «Safeguarding the Irreplaceable: A Selling Exhibition to Benefit the Ukraine Heritage Response Fund at World Monuments Fund», який проходитиме з 25 квітня до кінця травня, включено 86 картин і малюнків українських художників-авангардистів (Теофіла Фраєрмана та Амшея Нюренберга), українських модерністів (Олександра Екстер та Олександр Богомазов), а також добірку сучасних українських фотографій та відеоробіт художників діаспори, включаючи Бориса Михайлова та уродженки Одеси Іри Лупу.
 
Куратором виставки виступив Пітер Дорошенко з Dallas Contemporary, який все життя працював з українськими митцями.
 
«За даними ЮНЕСКО, з часу вторгнення близько 53 історичних об'єктів зазнали тієї чи іншої шкоди, включаючи музеї, монастирі, пам'ятники та історичні центри. Тож ми використовуємо багатосторонній підхід. Ми підтримуємо гуманітарну допомогу, але також підтримуємо збереження культури. Як аукціонний дім ми використовуємо нашу платформу як позитивну силу», — заявила Беккерман.
 
Christie's планує «залучити покупців з усього світу» і продовжує суворо дотримуватись правил санкцій та заборони на експорт, «які тепер забороняють продаж предметів розкоші клієнтам, що фізично перебувають у росії чи білорусі, і забороняють експорт (прямий або непрямий) предметів розкоші на будь-яку адресу в росії чи білорусі», зазначила Беккерман.
 
Як повідомляла УМ, марку  «Укрпошти» з крилатою фразою українського захисника острова Зміїний «Русский военный корабль, иди нах*й» продали на благодійному аукціоні від Prozorro за 5 млн грн. Гроші від продажу перерахують на допомогу Збройним силам України.