На Канарах стурбовані шкодою від секс-туризму

08:31, 14.11.2021
На Канарах стурбовані шкодою від секс-туризму

Маспаломас на Канарських островах опинився у центрі секс-скандалу. (Фото з сайту Pixabay)

Іспанські дослідники заявляють, що секс-туризм на пляжі заповідника Маспаломас на Канарських островах завдає неабиякої шкоди рослинності і загалом екосистемі дюн.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє CNN із посиланням на статтю у журналі «Управління довкіллям» із назвою «Пісок, сонце, море та секс із незнайомцями, пʼять«S» (Sand, Sun, Sea and Sex with Strangers, the “five S's”).

 

Зазначається, що дослідження провели експерти з Університету Лас-Пальмас-де-Гран-Канарія та Університету Фліндерса в Аделаїді (Австралія).

 

Вони вивчали вплив «круїзу» (так називають анонімні сексуальні зустрічі, переважно серед гомосексуалів) на природний заповідник Маспаломас на Канарських островах.

 

У 2018 році, у період місцевого гей-фестивалю, дослідники перевірили 298 «місць для сексу» на пляжі загальною площею понад 5 тисяч квадратних метрів, в основному серед густої рослинності та небхів (дюн, які збираються навколо рослинності).

 

Як виявилось, секс у цих зонах завдав шкоди восьми місцевим видам рослин, три з яких є ендемічними.

 

Зокрема, секс-туристи топчуть рослинність, розгрібають пісок, будують свої власні «гнізда» (навіть обгороджують їх) і скидають відходи: сигарети, презервативи, туалетний папір, серветки та банки.

 

Від сміття постраждали десять видів рослин та деякі особини тварин. Крім цього, гігантські ящірки Гран-Канарії часто сприймають презервативи за медуз, зʼїдають їх і гинуть.

 

Навіть у забороненій зоні дюн, яка повністю закрита для публіки, виявили 56 місць для сексу. Секс-туристи також використовують дюни як туалет, і дослідники знаходять місця сечовипускання та дефекації.

 

«Ми не закликаємо до припинення публічного сексу — але ми дійсно хочемо, щоб люди усвідомлювали шкоду, якої він може завдати», — зазначили науковці.

 

Автори роботи заявили, що не збираються критикувати ЛГБТ-спільноту, а лише хотіли дізнатись про можливі наслідки будь-якої діяльності на цій території.

 

Дюни у заповіднику Маспаломас знаходяться під юридичним захистом з 1982 року, є однією з останніх систем рухливих дюн, що залишилися в Європі і слугують місцем відпочинку для птахів, які мігрують між Африкою і Європою.

 

Прибережні системи дюн — важлива частина морського ландшафту, їх деградація у багатьох випадках була прямим наслідком розвитку туризму.