Всесвітній день готів святкують 22 травня

07:02, 22.05.2020
Всесвітній день готів святкують 22 травня

Всесвітній день готів вперше святкувався у Великій Британії 22 травня 2009 року. Відтоді, ці травневі заходи у третьої декаді місяця мають щорічний характер.

 

Тоді, 11 років тому, радіостанція BBC Radio 6 проводила серію радіопередач, присвячену різним музичним субкультурам, в одній з яких висвітлювали готичну музику. Двоє діджеїв, які брали участь у створенні передачі, запропонували щорічно відзначати День готів. Звідти все і почалося.

 

Про це нагадують світові ЗМІ у п’ятницю.

 

Головна мета свята – привернути увагу до однієї з найчисельніших субкультур, чий розвиток тісно пов’язаний з еволюцією такого музиного жанру, як готик-рок.

 

«Готи» (англ. Goths, від англ. Gothic у значенні варварський, грубий), самоназва«ДітиНочі»  — субкультура, що зародилася наприкінці 70-х років XX  століття у Норвегії та Великій Британії на основі панк-руху.

 

Готична субкультура досить різноманітна і неоднорідна, однак для всіх її представників більше чи менше характерний специфічний імідж та інтерес до готичної музики. Від початку будучи молодіжною, нині у світі субкультура представлена людьми віком від 14 до 45 років і старшими.

 

 

На сьогодні готична субкультура поширена переважно в Європі і Північній Америці, меншою мірою—в Азії і Австралії.

 

Однією з психологічних основ готичного руху був «пасивний», естетичний протест проти панівних культурних стереотипів. Для більшості представників субкультури характерні деякі спільні риси характеру (наприклад, замкнутість), проте ніякого єдиного світогляду готи не мають.

 

Незважаючи на те, що готи в цілому негативно ставляться до сучасного суспільства, вони здатні успішно у нього інтегруватися.

 

Попри критику готів і купу міфів, які виникли про них, своєї популярності субкультура не втрачає вже кілька десятиліть поспіль.