Українська експедиція не дісталася Антарктиди

11:50, 23.03.2020
Українська експедиція не дісталася Антарктиди

Під час поїздки команда була максимально захищена від коронавірусу – всіх забезпечили респіраторами, окулярами, антисептиками тощо.

Команда 25-ї Української антарктичної експедиції не змогла дістатися на станцію "Академік Вернадський" в Антарктиді і змушена була повернутися в Київ через пандемію COVID-19.

 

Про це повідомляє сайт Міністерства освіти

 

"Під час пандемії непросто робити навіть звичайні речі. А те, що і зазвичай є непростою операцією, стає інколи майже неможливим",- сказав директор Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

 

Карантин у Чилі та майже всіх країнах Південної Америки змусив команду скоригувати плани. Три дні експедиція перебувала в Стамбулі, а пізно ввечері 20 березня була змушена повернутися до Києва. 

 

 
 
 

Дикий додав, що під час поїздки команда була максимально захищена від коронавірусу – всіх забезпечили респіраторами, окулярами, антисептиками тощо. Всі пройшли навчання за рекомендаціями ВООЗ щодо профілактики коронавірусної інфекції. 

 

Зараз учасники експедиції почуваються добре, після приземлення літака вони пройшли температурний скрінінг. Крім того, весь склад експедиції добровільно поїхав на тимчасову обсервацію, а цього тижня всім зроблять тест на коронавірус. 

 

Наразі МОН та Національний антарктичний науковий центр спільно з Міністерством закордонних справ та постійним представництвом України у Республіці Чилі шукають шляхи, щоб доправити експедицію на станцію "Академік Вернадський". Команда має змінити на станції своїх колег, які працюють на "Вернадському" вже близько року. 

 

Як повідомляла УМ,  16 березня команда 25-ї УАЕ, до якої входить 10 чоловіків та 2 жінки, вирушила в Антарктиду, намагаючись подолати довгий шлях раніше, ніж карантин зробив би це неможливим.