На станції метро Академмістечко вперше запустили 4G

14:29, 05.03.2020
На станції метро Академмістечко вперше запустили 4G

З 5 березня 2020 року три мобільні оператори почали надавати послуги 4G зв'язку на станції київського метрополітену "Академмістечко".

 

Про це йдеться в спільному пресрелізі мобільних операторів.

 

Зазначається, що це перша станція столичної "підземки", де став доступний швидкісний мобільний інтернет.

 

Запуск 4G на цій станції став можливим завдяки раніше укладеному договору сервітуту між операторами і КП "Київжитлоспецексплуатація".

 

В рамках цього договору оператори мають право модернізації частини обладнання, встановленого на станції Академмістечко, до стандарту 4G.

 

"Всі три мобільні оператори об'єднали зусилля, щоб запустити довгоочікуваний 4G інтернет якомога швидше на першій станції київського метро. І все, що нам необхідно для запуску на інших станціях – відповідне рішення депутатів Київради", – коментує запуск Олександр Комаров, президент "Київстар".

 

"Vodafone запустив 4G в Харківському метро ще в жовтні 2018 року. У перші дні після запуску добовий трафік підскочив майже втричі ... Технічне рішення, яке розгортається зараз в київському метрополітені – одне з найсучасніших у світі", – коментує Ольга Устинова, генеральний директор" Vodafone Україна ".

 

"Ми очікуємо максимальної підтримки від Київради і прийняття відповідних рішень депутатами – без цих кроків оператори просто не можуть рухатися далі", – підкреслив Ісмет Язиджи, головний виконавчий директор lifecell.

 

Для повноцінного запуску і розгортання 4G на всіх станціях протягом 2020 року депутати Київської міської ради повинні прийняти рішення про плату за доступ телеком операторів до інфраструктури міста, зокрема метрополітену.

 

Якщо таке рішення буде прийнято депутатами на найближчій сесії міської ради – 12 березня, – то всі три оператори планують запустити 4G ще на 8 станціях метро протягом першого півріччя, а на всіх станціях – до кінця 2020 року.

 

Як повідомляла УМ, у лютому депутати Київради відклали розгляд рішення про запуск 4G в київському метро через нюанси з регламентом.

 

Київська міська рада за рік не уповноважила комунальні підприємства міста дозволити мобільним оператором розгортати мережі інтернет-зв’язку в метрополітені.

 

Нагадуємо: запустити 4G в метро Києва керівництво Київської міськадміністрації вперше пообіцяло сім років тому. Однак за цей час ні старе, ні нове керівництво столиці не змогло виконати це завдання.

 

Восени того ж року мобільні оператори оголосили тендер на пошук підрядника. Влітку 2019 року переможцем тендеру стало ТОВ "Хуавей Україна".

 

Тоді ж "Київстар", Vodafone Ukraine та lifecell Україна пообіцяли в найближчі місяці запустити мобільний зв'язок четвертого покоління на станціях "Академмістечко", "Героїв Дніпра" і "Сирець", але розгортання мережі 4G в метро так і не почалося.

 

У листопаді 2019 року радник міського голови Максим Бахматов оприлюднив план впровадження 4G в метро Києва. У публікації також йшлось про те, що міськрада повинна затвердити тарифи за доступ до комунальних об'єктів міста.