Чемпіонат Європи з «водного» спорту: Україна виборола перше золото

09:56, 20.06.2024
Чемпіонат Європи з «водного» спорту: Україна виборола перше золото

Український плавець Олександр Желтяков здобув історичне "золото" на чемпіонаті Європи-2024 з водних видів спорту. (Фото: Тwitter.com/EuroAquatics)

Першу золоту медаль на Чемпіонаті Європи — 2024 з водних видів спорту здобула збірна України. 18-річний український плавець Олександр Желтяков виборов її на дистанції 200 метрів на спині.

 

Як інформує УМ, про це повідомило «Суспільне.Спорт».

 

Желтяков розпочав заплив шостим на перших 50 метрах і завершив половину дистанції у трійці лідерів.

 

За 50 метрів до кінця запливу Желтяков був третім. Однак врешті український плавець став чемпіоном: він подолав дистанцію за 1:55:39 хвилини, випередивши грека Апостолоса Сіскоса з перевагою у 0,03 секунди. А третє місце з розривом у 0,36 секунди посів швейцарський плавець Роман Мітюков.

 

Результат Желтякова у фіналі Євро-2024 — також новий національний рекорд на дистанції 200 метрів на спині. Попередній рекорд, який теж належав йому, український плавець покращив на 0,4 секунди.

 

Так, Желтяков виборов перше золото для України на Чемпіонаті Європи з водних видів спорту. Перед цим українці здобули три нагороди у стрибках у воду.

 

Загалом це перша для України медаль у плаванні на спині на Євро з водних видів спорту за останні 24 роки: у 2000-му Володимир Ніколайчик виборов срібло на дистанції 100 метрів.

 

Крім того, для Желтякова це перша особиста золота медаль на дорослих Чемпіонатах Європи. До цього плавець здобував медалі лише серед юніорів, зокрема два золота на юніорському Чемпіонаті світу та дві нагороди найвищого ґатунку на Євро.

 

Додамо, що Олександр Желтяков — 18-річний український плавець з Дніпра, що спеціалізується на дистанціях 50, 100 та 200 метрів на спині. Девʼятиразовий призер юніорських Чемпіонатів Європи, має у своєму активі два золота континентальної першості. Є володарем юніорських рекордів України на 50 та 100 метрів на спині на короткій воді, а також дорослих рекордів на дистанції 200 метрів і у змішаній естафеті 4х100 метрів комплексним стилем. У 2023 році Желтяков здобув олімпійську ліцензію у плаванні на 100 та 200 метрів на спині.

 

Як повідомляла УМ, українська збірна з волейболу вдруге в історії тріумфувала в Євролізі.