Які шанси у збірної України кваліфікуватися на Євро-2024

17:04, 18.09.2023
Які шанси у збірної України кваліфікуватися на Євро-2024

Як продемонструвала гра в Мілані, виграти у чинних чемпіонів Європи буде дуже складно. (Фото УАФ)

Підопічні Сергія Реброва можуть кваліфікуватися на турнір через плей-оф по квоті рейтингу Ліги націй

 

Вереснева поразка в Мілані посунула збірну України на третє місце в групі С. У чинних чемпіонів Європи, як і у підопічних Сергея Реброва, тепер в активі 7 очок, друге місце та гра в запасі. Нагадаємо, напряму в фінальну стадію проходять по дві кращі команди з кожної групи. Жовто-блакитним лишилося провести три матчі.

 

14 жовтня українці зіграють у Празі в номінально домашньому матчі з Північною Македонією, а через три дні на виїзді з Мальтою. Остання номінально домашня гра з Італією відбудеться 20 листопада і може стати ключовою в розподілі другої путівки на Євро. Для вирішення цього амбітного завдання українці повинні перемагати у всіх трьох матчах. Як продемонструвала гра в Мілані, виграти у чинних чемпіонів Європи буде дуже складно.

 

Матчі відбудуться в жовтні, а до цього моменту виплескати власні емоції завжди можна використавши в бет вход на платформу, що є джерелом азарту, при чому переважно в спорті та футболі. Вбет є офіційно дозволеною компанією в Україні, яка має відповідну ліцензією.

 

Але повернемося до нашої збірної, бо у України лишається варіант кваліфікуватися на Євро, навіть якщо наша команда фінішує за межами перших двох місць в групі. Адже серед невдах основного відбора пройде додатковий плей-оф. Формуватиметься цей плей-оф буде в купі з рейтингом минулого розіграшу Ліги націй.

 

Система трохи заплутана, але підопічні Сергія Реброва мають два варіанти потрапляння до плей-оф. Регламентом передбачено, що збірні, які перемогли в группах А, В та С автоматично потрапляють до плей-оф, якщо не кваліфікувалися на Євро-2024 напряму. В плей-офф візьмуть участь 12 команд, які поборються за три путівки (пройдуть півфінали та фінали плей-оф). Збірна України може потрапити в цей список, якщо щонайменше дві команди з квартету групи В Ліги націй вийдуть на Євро напряму.

 

Тож фани збірної України повинні зараз тримати кулаки за Шотландію (впевнено очолює групу А), Сербію (друге місце в групі G) та Ізраїль (третє місце в групі I), які зараз стоять вище жовто-блакитних в рейтингу Ліги націй групи В. Якщо дві з них вийдуть до Євро напряму, українці “застрибнуть” в плей-оф по “квоті” Ліги націй групи В (дружина Сергія Реброва зараз на шостому місті в цьому рейтингу, а в плей-офф потрапляють чотири команди).   

 

Якщо цей варіант не спрацює, у України лишиться ще одна можливість “заскочити” в плей-оф по “квоті” рейтинга Лігі Націй групи А, куди входять 16 найкращих збірних команд Європи. Зараз 13 з них претендують на вихід на Євро-2024 напряму, а ще одну путівку собі вже забезпечила Німеччина як господарка турніру.

 

Тобто, там може бути два “вільних” місця для команд. Перше згідно регламенту отримує переможець Ліги націй дивізіону D (Естонія), друге місце дістанется команді з пула Ліги націй групи В, де, нагадаємо, перебуває Україна.    

 

Але краще, звісно, не доводити справу до плей-оф, в якому потрібно перемогти дві команди, а вирішити завдання в рамках чинного групового турніру відбору до Євро-2024.

 

Зображення Champion.com.ua та УАФ