Ольга Харлан дякує всім українцям та МОК за автоматичну кваліфікацію на Олімпіаду-2024

22:07, 28.07.2023
Ольга Харлан дякує всім українцям та МОК за автоматичну кваліфікацію на Олімпіаду-2024

Ольга Харлан дякує усім прихильникам за свою чергову Перемогу. (facebook.com/Olga Kharlan)

Олімпійська чемпіонка, українська фехтувальниця Ольга Харлан була автоматично кваліфікована Міжнародним олімпійським комітетом (МОК) на участь в Олімпіаді у Парижі у 202 році.

 

Ще вчора мужню українку дискваліфікували на чемпіонаті світу в Італії з надуманих причин: нібито за неповагу до росіянки, якій вона відмовилася потиснути руку. А нині це вже не важливо, адже кваліфікацію на Олімпійські Ігри вона отримала автоматично, з урахуванням унікальності її ситації.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила Ольга Харлан  соцмережах та оприлюднила лист від президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха у п’ятницюввечері.

 

«Це саме той момент, коли не бачиш надії, відчуваєш нестерпний біль та розпач, думаєш, що залишився зовсім один. А потім встає ціла багатомільйонна країна Героїв на твій захист і змінює все у твоєму житті.

 

Я знала чим ризикую, але не очікувала, що це сколихне усе українське суспільство і всі долучаться до боротьби разом зі мною! Те що, відбувається зараз, точно увійде в історію. Це щось неймовірне.

 

Дякую кожному з вас! Дякую кожній організації моєї любої України, хто став поруч зі мною! Дякую кожному, хто долучився та зробив свій важливий внесок в це рішення - НОК, Мінспорту, Вадиму Марковичу Гутцайту у спілкуванні з FIE та МОК. Українським та міжнародним медіа, які розповсюдили максимально інформацію! Десятки тисяч неймовірних українців, які словами підтримки та своїм шаленим тиском, подіяли на те, що зараз сталося…», - написала розчулена Ольга Харлан.

 

І додала, що Міжнародний Олімпійський комітет дозволяє їй виступити на Олімпійських Іграх у Парижі 2024, в незалежності, як завершиться її кваліфікація на ЧС у Мілані.

 

Тож вона також подякувала президенту МОК Томасу Баху.

 

«Ви всі, мої любі, стали за мене, ДЯКУЮ кожному! А наші бійці ЗСУ - то взагалі любов! Назавжди!», - наголосила олімпійська чемпіонка.

 

 

Тоді як Томас Бах написав Ользі Харлан наступне:

 

«Враховуючи вашу унікальну ситуацію, Міжнародний олімпійський комітет забронює для вас додаткове місце на Олімпійських іграх 2024 в Парижі на випадок, якщо вам не вдасться кваліфікуватися на змагання у період, що лишився попереду. Ми робимо цей унікальний виняток також через те, що процедури, які тривають, ніяк не компенсують кваліфікаційні бали, які ви втратили через дискваліфікацію».

 

Водночас міністр спорту Вадим Гутцайт від себе додав, що в Україні зараз триває робота по зняттю "чорної картки" з Харлан для її участі у подальших змаганнях.

 

Як повідомляла «УМ», Національна федерація фехтування готує апеляцію на підкилимне рішення Міжнародної федерації фехтування (FIE) про дискваліфікацію олімпійської чемпіонки Ольги Харлан після її розгромної перемоги над росіянкою Анною Смірновою.

 

27 липня, під час особистих змагань в жіночій шаблі українка Ольга Харлан чесно і переконливо виграла свій бій в 1/32 у нейтральної спортсменки Анни Смірнової (15:7). Але була дискваліфікована постфактум (!) на підставі протесту останньої через нібито відсутність «прояву поваги».