Олімпіада-2024: МОК не визначився щодо участі росіян і білорусів

19:25, 28.03.2023
Олімпіада-2024: МОК не визначився щодо участі росіян і білорусів

Питання допуску спортсменів рф та бф до літньої Олімпіади у Парижі відклали. (Фото з відкритих джерел)

Виконком Міжнародного олімпійського комітету на засіданні у Лозанні (Швейцарія) відклав рішення з питання дозволу участі російських і білоруських спортсменів у міжнародних змаганнях.

 

Як інформує Україна молода, про це заявив глава МОК Томас Бах, повідомляє пресслужба комітету.

 

На пресконференції президент МОК Томас Бах заявив, що питання допуску спортсменів з цих двох країн до літньої Олімпіади у Парижі відклали. Його розглядатимуть пізніше, навіть якщо ці спортсмени здобудуть кваліфікаційні ліцензії.

 

За його словами, рішення щодо допуску російських спортсменів до Олімпійських ігор будуть приймати безпосередньо спортивні федерації з відповідних видів спорту. Також виконавчий комітет МОК рекомендує міжнародним федераціям створити комісії, які будуть вирішувати питання допуску росіян і білорусів на змагання. 

 

«Питання допуску росіян до участі в Олімпійських іграх у Парижі сьогодні не обговорювалося», – сказав Бах.

 

Натомість МОК рекомендував допустити росіян до змагань у нейтральному статусі. За словами Баха, йдеться про спортсменів, які активно не підтримували війну Росії проти України.

 

МОК рекомендує дозволити участь атлетів із паспортами РФ та РБ лише індивідуально і в нейтральному статусі з винятками:

 

- команди не можуть змагатися;
- поза змаганнями будуть не лише атлети, які підтримують війну, а й персонал;
- заборона на участь спортсменів, які перебувають на контракті у Збройних силах та МВС Росії чи Білорусі.

 

Також усі допущені атлети мусять виконати антидопінгові правила.

 

Водночас Бах заявив, що участь росіян у міжнародних змаганнях у нейтральному статусі є робочим варіантом, акумулюючи це вкрапленнями з російськими атлетами, які продовжують виступи на міжнародній арені у деяких видах спорту, зокрема у тенісі, футболі, хокеї та велоспорті.

 

«Ми не можемо знайти рішення, яке влаштовувало б усіх. Із цим нам, можливо, доведеться жити», – сказав Бах.

 

Під час свого виступу Бах посилався на звіт двох представниць Ради ООН з прав людини, які називали відсторонення росіян через паспорт дискримінацією. Президент МОК заявив, що крім війни в Україні у світі триває понад 70 збройних конфліктів. І ніхто інший, крім України, не вимагає виключення спортсменів зі змагань.

 

Водночас МОК продовжив санкції проти урядів і держав Росії та Білорусі. На їхніх територіях не може бути жодних змагань; офіційні особи цих країн не можуть бути акредитовані на змагання; прапори, гімни цих країн не можуть бути представлені на міжнародних змаганнях.

 

Раніше уряд Великобританії закликав компанії-спонсори Олімпійських ігор вчиняти тиск на Міжнародний олімпійський комітет, щоб не допустити участі російських і білоруських спортсменів в Олімпіаді, яка пройде у 2024 році в Парижі.

 

Нагадаємо, президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах поскаржився на «втручання політиків» в питання участі рф і Білорусі в Олімпіаді.

 

Як інформує УМ, із спільною заявою щодо недопущення російських та білоруських спортсменів до міжнародних спортивних змагань виступили Україна, Естонія, Латвія, Литва та Польща напередодні засідання Виконавчого комітету Міжнародного олімпійського комітету.