Перебірливі комари: комахи розрізняють смаки й одних людей кусать більше за інших

23:09, 18.10.2024

Комарі розрізняють смаки — тому й кусають одних людей більше за інших. (Фото: Nature (2024))

Дослідження дає підказки, коли і чому вони кусаються. Імовірно, вони можуть розрізняти смаки — деякі з них впливають на апетит і біологічні процеси комах. Кусати людей комарів змушує поєднання солей з людського поту та амінокислот на шкірі.

 

Учені Єльського університету дослідили, які смаки збільшують апетит комарів, а які, навпаки, зменшують.

 

Як інформує УМ, про це повідомило видання Phys.org.

 

Під час дослідження фахівці протестували на тигрових комарах: 46 смакових сполук різного походження. Смакові нейрони комарів по-різному реагують на подразники. Наприклад, цукри збуджують багато нейронів і викликають апетит, а гіркі сполуки — пригнічують.

 

Так вчені зʼясували, що комарі, найімовірніше, можуть розрізняти смаки. Від цього залежить, наприклад, розмноження комарів та інші їхні біологічні процеси.

 

Виявилося, що окремо сіль і деякі амінокислоти, які зазвичай містяться в людському поті, тільки в комбінації збільшують апетит комарів.

 

«Ми вважаємо, що це може бути частиною причини, чому одних із нас кусають комарі набагато частіше, ніж інших», — сказав один з дослідників.

 

Завдяки цьому висновку вчені зможуть розробити препарати, що захищатимуть людей від укусів комарів, зокрема тих, які є переносниками хвороб, наприклад, малярії, лихоманки денге та вірусу Зіка.

 

Як повідомляла УМ, комарі відстежують людей не тільки за запахом – нові дослідження.