#ПишаюсяМатеринством: як в Україні проходить Тиждень грудного вигодовування

07:39, 06.08.2016

У всесвітній Тиждень грудного годування малюків українки масово викладають у Facebook фотографії, на яких годують дітей грудьми.

 

Деякі учасниці флешмобу обмежується розповіддю про годування грудьми.

 

Таким чином українки закликають матерів не відмовлятися від грудного вигодовування. 

 

Акцію #ПишаюсяМатеринством організували до Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування, який триває з 1 по 7 серпня.

 

"Годування грудьми – це одна із суперздібностей мами. Активна матуся годує маля під час подорожей, прогулянок, шоппінгу, зустрічей з друзями, намагається зберегти ГВ навіть вийшовши на роботу, адже знає, що цим забезпечить дитині здорове майбутнє.

 

Разом з тим, українські матусі не завжди можуть знайти поза домом затишне місце, де погодувати маля. Не всім молодими мамам, які працюють, в офісі створюють комфортні умови для збереження лактації. Але кожна мама готова давати своїй дитині найкраще і годувати її цінним молоком тоді, коли це потрібно, незважаючи ні на що! Бо материнство в усіх його проявах – це те, чим варто пишатися.

 

Матусі, розкажіть про власний досвід грудного вигодовування поза домом, поділіться ідеями, як краще облаштувати публічний і офісний простір для мам, і поставте хештег ‪#‎ПишаюсяМатеринством ",закликали у Facebook одні з організаторів флешмобу Mama Nova.

  

 

У флешмобі також взяли участь матері, які не пишаються грудним годуванням і діляться публічно про негативні наслідки.

 

"Муляє мені один момент у назві флешмобу ‪#‎пишаюсяматеринством. Розумієте, я не пишаюся. У материнстві зі мною сталося купа такого, чим якось пишатися не тойво. Дев'ять місяців післяпологової депресії, нервові зриви, від яких страждали чоловік і дитина, проблеми зі шкірою та очима, через які кожна бабця у дворі вважає своїм святим обов'язком дати мені пораду чи спитати, що в мене з обличчям. У мене зрештою забракло грошей на психотерапевта))

 

Я не пишаюся материнством, це просто сталося і з цим я вчуся жити. Я з ним змирилася, бо воно йде на додачу до неймовірної нової людини в моєму житті. А дитиною так - пишаюся, вона в мене чудесна", - пише у Facebook Ольга Купріян.

 

Цього року гасло Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування— «Грудне вигодовування — ключ до сталого розвитку»., передає прес-служба МОЗ України.

 

Грудне вигодовування — це ідеальне харчування, яке сприяє здоровому росту і розвитку дитину, зменшує ризик тяжких інфекційних захворювань у мами, сприяє здоров'ю жінки, зменшуючи ризик розвитку онкозахворювань.

 

Як наголошують медичні фахівці, молоко матері містить складники, які впливають на формування імунітету дитини. Воно змінюється залежно від потреб малюка, насичуючись саме тими речовинами, які йому потрібні на час годування. Виключно грудне вигодовування та раннє прикладання до грудей значно зменшує кількість дитячої смертності до 5 років.

 

Нагадаємо, щорічно в усьому світі (біля 170 країн приймають участь) в перший тиждень серпня відзначають Всесвітній тиждень грудного вигодовування. Мета заходу — інформування та пропаганда здорового способу життя, акцентування уваги громадськості на цінності грудного вигодовування.

 

Ініціатором Всесвітнього тижня виступає міжнародна організація Всесвітній Альянс за грудне вигодовування (WABA).

 

В Україні Тиждень грудного вигодовування проходить щорічно з 2001 року.