На Поділлі 51 прокурор оформив інвалідність у голови МСЕК Крупи

10:29, 17.10.2024

Керівниця Хмельницької МСЕК Тетяна Крупа. (Фото: скриншот з відео)

На Поділлі, у Хмельницькій області 51 прокурор оформив інвалідність у голови обласного центру медико-соціальної експертизи Тетяни Крупи, яка наразі перебуває під слідством. Надалі вони «кришували» її діяльність.

 

Як інформує УМ, про це заявив головний редактор видання «Цензор.Нет» Юрій Бутусов.

 

За словами журналіста, правоохоронці органи Хмельницької області знали про масштабну корупційну систему, яку створила Крупа, тому що були її співучасниками.

 

«Під час обшуку співробітниками Державного бюро розслідувань на робочому місці Т. Крупи у обласній МСЕК було знайдено $104 тис., які у період 2-4 жовтня Крупа отримала з 30 громадян, тобто приблизно по $3-4 тисячі з однієї особи за отримання свідоцтва про інвалідність. Корупційна схема працювала щоденно та масово, у порядку живої черги», — розповів Бутусов.

 

Він також відзначив, що більшість громадян, які принесли хабарі останнім часом, – жінки.

 

Як вказано в публікації, суть цієї схеми полягала в тому, що за наявності інвалідності у дружини, її чоловік може оформити за нею догляд й таким чином уникнути мобілізації.

 

Корупційну схему голови Хмельницької МСЕК викрило ДБР, а не місцеві правоохоронці, оскільки вони користувались «послугами» Крупи, зазначив Бутусов.

 

«Майже всі прокурори Хмельницької області виявились… інвалідами 2-ї групи — згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Т. Крупи. І багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність – згідно з рішеннями начальника Пенсійного фонду О. Крупи», — з’ясував журналіст.

 

 

З усього керівництва Хмельницької обласної прокуратури та її структурних підрозділів пенсію в Олександра Крупи, сина голови місцевого МСЕК, не оформив тільки один прокурор – керівник Кам’янець-Подільської окружної прокуратури Олександр Гончар.

 

Подружжя обласного прокурора отримало 2,5 млн грн від Пенсійного фону.

 

Так, першим пенсію у 2017 році в віці 37 років оформив Олексій Олійник. Тоді він отримав вперше 34397 гривень пенсії, а 2023 році подружжя прокурорів отримали кожен вже по 251 260 гривень.

 

Юрій Бутусов відзначив, що прокурори оформлювали інвалідність не стільки через гроші, скільки через можливість зробити кар’єру.

 

Згідно з законодавством, особи з інвалідністю мають перевагу під час працевлаштування і переміщення з посади на посаду, тому їх значно складніше звільнити. Водночас наявність дружини, яка має інвалідність, є додатковою підставою, щоб не допустити переведення прокурора зі «своєї» області.

 

«Тобто свідоцтва МСЕК від Тетяни Крупи захищали прокурорів та допомагали робити кар’єру у найзручніший спосіб. А пенсії від Олександра Крупи були маленьким приємним бонусом за співпрацю», — вважає Бутусов.

 

Нагадаємо, що 4 жовтня 2024 року ДБР викрило керівницю МСЕК Хмельницької області Тетяну Крупу та її сина Олександра на незаконному оформленні інвалідності чоловікам, які намагаються уникнути мобілізації. Під час обшуків у них знайшли лише готівкою майже $6 млн.

 

7 жовтня Печерський районний суд Києва взяв під варту на два місяці (до 3 грудня) Тетяну Крупу.

 

Як повідомляла УМ, син арештованої глави Хмельницької МСЕК звільнився з посади начальника Пенсійного фонду.