«Хаббл» сфотографував галактику, яка наближається до нас

18:35, 15.10.2024

Телескоп «Хаббл» зазнімкував одну з небагатьох галактик, які наближаються до нас. (Фото: ESA / Hubble / NASA)

Нове зображення галактики NGC 4569, або ж Messier 90, розташованої в сузір’ї Діви за 55 мільйонів світлових років від Землі, зробив знаменитий космічний телескоп «Хаббл». Вона одна з небагатьох, які наближаються до нас.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Європейського космічного агентства.

 

Внутрішні області диска Messier 90 є місцями зореутворення, які на зображенні підсвічені червоним кольором. Щільність газу у внутрішньому галактик сузірʼя Діви тиснула на M90, як сильний зустрічний вітер, позбавляючи її велико кількості газу і створюючи дифузне гало, яке видно навколо неї.

 

Ця галактика — спіральна. Її ядро надзвичайно яскраве, а диск заповнений густими згустками темно-червонуватого пилу. На частині диску видно вкраплення блакитного кольору — вони демонструють яскраві й гарячі зірки.

 

У 2019 році вперше зʼявилося зображення, зроблене за допомогою більш старої камери. Воно має характерний візерунок сходів через розташування датчиків камери. Зараз нові технології дозволили створити набагато повніше уявлення про галактику, її пиловий диск, газове гало та яскраве ядро.

 

Астрономи кажуть, що протягом наступних мільярдів років ми зможемо побачити галактику ще більш детально, бо вона наближається до Чумацького Шляху. З часом Messier 90 еволюціонує в лінзоподібну галактику.

 

Як повідомляла УМ, людство може помилятися щодо своєї космічної адреси.