Калина бадьорить: у Черкасах нова мініскульптура співає голосом Андрія Хливнюка

16.10.2024
У Черкасах на площі біля міської ради відкрили вуличну мініскульптуру «Калина».
 
Вона виконана з бронзи та граніту і має музичний супровід відомої української пісні «Ой у лузі червона калина», яку співає черкащанин, фронтмен гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк, який із перших днів повномасштабної російсько-української війни вступив до територіальної оборони, а минулого року став командиром групи аеророзвідки.
 
За словами заступниці міського голови Черкас Анастасії Чубінох, скульптура «Калина» стане об’єднуючим символом для всіх жителів краю.
 
Вона нагадуватиме про незламний дух нашого народу та мужність тих, хто захищає Україну.
 
Артоб’єкт був створений завдяки фінансовій підтримці з міської програми надання стипендій для реалізації проєктів у галузі культури.
 
«Мистецтво є невід’ємною частиною нашого життя навіть у найскладніші часи. Воно об’єднує нас і дає надію. І ця скульптура символізує співочу калину. Йдеться про увічнення цієї пісні, яку на початку повномасштабного вторгнення заспівав наш земляк Андрій Хливнюк», — каже автор скульптури Владислав Димйон.
 
Робота є унікальною не лише за своїм художнім виконанням, а й завдяки інтеграції музичного супроводу, що робить її першою подібною скульптурою в Черкасах. Звуки музики додають іще більшої емоційної глибини символу.
 
Бо ж пісня «Ой у лузі червона калина» під час повномасштабної війни стала гімном українського опору, а до того була однією з улюблених у колі шістдесятників.
 
Тож це все є не лише частиною нашої історії, а й символом незламності та віри у Перемогу.