Яніна «добалакалась»: рф заочно засудила українську ведучу «за заклики вбивати росіян»

18:42, 14.10.2024

Яніна Соколова завжди вирізнялася гострими, радикальними висловлюваннями в ефірі. (Фото: Яніна Соколова з Facebook)

У Москві Басманний суд ухвалив заочний вирок - 8 років колонії - українській телеведучій Яніні Соколовій за статтею про розпалювання ненависті або ворожнечі.

 

Як інформує УМ, про це 14 жовтня повідомила "Медуза" з посиланням на прокуратуру Москви

 

За версією обвинувачення рф, телеведуча в інтерв'ю українському телеканалу та у своєму ютьюб-каналі "Вечір з Яніною Соколовою" "звернулася до невизначеного кола осіб з промовою, яка містить висловлювання, що висловлюють та формують презирливе і вороже ставлення до росіян".

 

На тлі кримінального переслідування в Росії Соколову внесли до реєстру "екстремістів і терористів", а також оголосили в розшук.

 

Із вимогою порушити кримінальну справу стосовно Соколової в серпні 2022 року виступив глава Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін. У заяві СК йшлося про те, що телеведуча в інтерв'ю NTA "озвучила позицію щодо необхідності скоєння вбивства російських людей за національною ознакою", а також "відкрито висловила погрози на адресу представників російського народу, наголосивши на необхідності їх нещадного знищення".

 

Соколовій, повідомляла "Медіазона", закидали два епізоди розпалювання міжнаціональної ворожнечі. 

 

Нагадаємо, що росія – держава терорист, яка з 2014 здійснювала гібридну агресію проти України, а з 2022 веде повномасштабну війну, щодня скоюючи воєнні злочини.

 

Як повідомляла УМ, на загибель у російському полоні позаштатної авторки "Української правди"  Вікторії Рощиної відреагував Президент України Володимир Зеленський.