рф регулярно по всій лінії фронту в Україні використовує хімзброю - постпред при ОЗХЗ, фото

12:19, 10.10.2024

рф продовжує грубо порушувати норми міжнародного права, зокрема Конвенцію про заборону хімічної зброї, (Фото:ОЗХЗ)

Норми міжнародного права російська федерація продовжу єгрубо порушувати, зокрема Конвенцію про заборону хімічної зброї, і регулярно використовує боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами.

 

Як інформує УМ, про це 10 жовтня в Гаазі заявив постійний представник України при ОЗХЗ Олександр Карасевич під час свого виступу на 107-ї сесії Виконавчої ради Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ).

 

“РФ продовжує грубо порушувати норми міжнародного права, зокрема Конвенцію про заборону хімічної зброї, і регулярно використовує боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами та засобами боротьби з масовими заворушеннями, як засіб ведення війни проти України, порушуючи ст. 1 Конвенції про заборону хімічної зброї. У зв'язку з цим міжнародне співтовариство має рішуче засудити ці незаконні дії та виступити в один голос проти обрання Росії до Виконавчої ради ОЗХЗ на 2025-2027 роки”, - підкреслив він.

 

Постійний представник України при ОЗХЗ наголосив, що поки Росія веде агресивну війну проти України, використовуючи хімікати як зброю, російські дипломати не мають морального права обіймати будь-які посади в ОЗХЗ, включно з керівними органами.

 

Карасевич заявив, що російська агресія має бути зупинена якомога швидше, бо інакше російський терор запанує над світовим порядком, і багато інших агресорів по всьому світу почнуть порушувати кордони своїх сусідів.

 

“Російська агресія має бути зупинена якомога швидше. Інакше це стане нормою і російський терор запанує над світовим порядком. І завтра багато інших агресорів у всіх куточках світу порушуватимуть кордони своїх сусідів і силою захоплюватимуть території”, - сказав Карасевич.

 

За його словами, війна Росії проти України яскраво нагадує про крихкість міжнародного миру та безпеки.

 

 

“Ця агресія – це не просто напад на Україну; це посягання на принципи суверенітету, територіальної цілісності, порядку, заснованого на правилах, міжнародного права та Статуту ООН. Це агресія проти всіх нас”, - наголосив представник України.

 

Він нагадав, що Україна пропонує чіткий шлях до миру.

 

“Це Формула миру. Але у відповідь ми чуємо з боку Росії різного роду погрози”, - сказав він.

 

Карасевич закликав всіх присутніх у цій залі зайняти рішучу позицію проти такої небезпечної та безвідповідальної риторики Росії.

 

“Єдина причина, чому Путін вдається до цих погроз, — відчайдушна потреба налякати всіх нас”, - зазначив він.

 

Дипломат підкреслив, що Україна є гідним довіри, надійним і відповідальним членом ОЗХЗ, тоді як Росія вважає, що порушення зобов'язань за Конвенцією про заборону хімічної зброї є прийнятним інструментом для досягнення її злочинних військових цілей.

 

“Росія широко використовує токсичні хімікати як метод ведення війни в Україні по всій лінії фронту”, - сказав він.

 

Карасевич зазначив, що РФ також має досвід застосування хімічної зброї проти Олексія Навального, Юлії та Сергія Скрипалів. "Крім того, можна згадати про військову допомогу РФ Сирійській Арабській Республіці, в тому числі в місцях застосування хімічної зброї сирійською армією”, - сказав він.

 

Нагадаємо, що минулого року Росія втратила своє місце у Виконавчій раді ОЗХЗ. За результатами голосування, проведеного в ході 28-ї конференції держав - учасниць організації від Східноєвропейської групи місця у виконавчій раді ОЗХЗ отримали Литва, Польща та Україна.

 

Як повідомляла УМ, армія рф використовує хімічну зброю на лівобережжі Херсонщини.