У росії шоковані «безпрецедентною» кібератакою на медіа - ISW

09:25, 08.10.2024

Російська влада оголосила про "безпрецедентну" кібератаку на російську державну медіа-інфраструктуру 7 жовтня.

Про "безпрецедентну" кібератаку на російську державну інфраструктуру медіа 7 жовтня. заявила російська влада.

 

Як інформує УМ, про це повідомили в Інституті вивчення війни (ISW)

 

Всеросійська державна телевізійна і радіомовна компанія (ВГТРК) повідомила, що вночі невідомі зламали онлайн-сервіси ВГТРК під час "безпрецедентної" атаки, а прокремлівське російське видання "Газета" повідомило, що атака призвела до припинення мовлення російських державних телеканалів "Россия-1", "Россия-24", "Россия Культура", "Карусель" та близько 80 регіональних телерадіокомпаній.

 

Газета посилається на джерело в сфері інформаційної безпеки Росії, яке стверджує, що кібератаку здійснила хакерська група "sudo rm -RF", яка нібито пов'язана з Україною. (Назва групи означає команду в Linux для видалення файлів).

 

Український телеканал "Суспільне", посилаючись на власні джерела, заявив, що "sudo rm -RF" взяла на себе відповідальність і що співробітники ВГТРК поскаржилися, що атака видалила всю резервну інформацію.

 

Експерт з інформаційної безпеки заявив "Газеті", що хакери, швидше за все, використовували тип вірусу-шифрувальника, який видаляє файли, а не просто шифрує їх, і попередив, що ВГТРК тепер доведеться закрити вразливість, а також відновити резервні копії своїх систем.

 

ВГТРК заявила, що її системи не зазнали значних пошкоджень, незважаючи на атаку, і що її системи працюють в нормальному режимі.

 

Речник Кремля Дмитро Пєсков висловив підтримку ВГТРК і охарактеризував кібератаку як атаку на російську критичну інфраструктуру.

 

Додамо, що в Інституті вивчення війни також зазначили – українські війська завдали удару по нафтовому терміналу в окупованій Феодосії в Криму в ніч з 6 на 7 жовтня.

 

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець повідомив 7 жовтня, що українська влада розслідує ще один випадок несправедливого поводження та страти українських військовополонених російськими силовиками.

 

Російська влада оголосила про "безпрецедентну" кібератаку на російську державну медіа-інфраструктуру 7 жовтня.

 

Нещодавно російські війська просунулися на півночі Харківської, Донецької та західної частин Запорізької областей.

 

Як повідомляла УМ, кібератака фахівців ГУР паралізувала банківську систему рф.