Корупційний скандал: на Хмельниччині мама та син збагатилися на мільйони доларів, підробляючи посвідки

20:56, 04.10.2024

Черговий корупційний скандал на Хмельниччині. Співробітники ДБР викрили керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи та її сина, який обіймав керівну посаду в  облуправлінні пенсійного фонду, на виготовленні фіктивних довідок та незаконному збагачені, повідомили в ДБР.

 

Як стало відомо, мова йде про Тетяну Крупу та її сина Олександра. Під час обшуків у них знайшли лише готівкою майже $6 млн у різних валютах. Зокрема, в робочому кабінеті очільниці МСЕК було виявлено $100 000, а також низку підроблених медичних документів, списки «ухилянтів» із прізвищами та фіктивними діагнозами. Чоловіків, які намагалися уникнути військової служби, оформляли інвалідність та приписували різні хвороби. Звісно ж, не безкоштовно. «Інвалідами» виявилися і всі члени родини Круп.

 

Вдома у фігурантів справи працівники ДБР знайшли ще майже 5 млн 244 тис. доларів, 300 000 євро, понад 5 млн. гривень, брендові прикрасі та коштовності. Правоохоронці знаходили гроші в квартирі практично в кожному куточку – у шафах, шухлядах, нішах. Також вилучено документи, які підтверджують незаконну діяльність посадовців та відмивання ними грошей через різні бізнес-проєкти.

 

Під час слідчих дій жінка спробувала приховати частину незаконного прибутку, викинувши у вікно дві великі сумки, вщент набиті грошима. Після повернення викинутого на місце подій, у сумках виявили майже пів мільйона доларів.

 

В рамках розслідування стало відомо, що мама з сином крім грошей мають ще й чималі статки в нерухомості. Зокрема, вони виявилися власниками 30 об’єктів нерухомості в Хмельницькому, Львові та Києві, 9 елітних автівок, корпоративних прав на 48 млн гривень, готельно-ресторанного комплексу на майже 3 тис. м2 в одному із парків Хмельницького. А, щоб не розмінюватися, вони ще й придбали у власність майно в Австрії, Іспанії та Туреччині. На валютних закордонних рахунках родина також «накопичила» майже 2,3 млн. доларів.

 

До всього, виявилося, що Крупи розмістили на своїх земельних ділянках сонячні електростанції вартістю понад 10 млн. грн. Вони були встановлені з порушенням закону, оскільки родина підробила дозвільні документи. Від роботи цих СЕС, з 2021 по 2024 роки, Крупи незаконно отримали близько 12 млн. грн. Зрозуміло, що всі ці незаконні статки не були заявлені в декларації ні в мами, ні в сина.

 

З’ясувався і ще один цікавий момент. Як повідомив депутат Володимир Ар’єв, фігурантка справи є ще й депутаткою Хмельницької облради від партії «Слуга народу». Так от, тиждень тому, під час голосування звернення облради до всіх державних органів щодо процесу обміну полонених вона проголосувала проти. Як і вся фракція слуг.

 

Обвинуваченим загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією усього майна.

 

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора.

 

Додамо, що після скандалу в інтернеті ширяться вимоги скасувати всі інвалідські посвідчення, видані Хмельницьким МСЕК за головування Тетяни Крупи. Також волонтери пропонують передати вилучені кошти на потреби армії.