Екогеноцид: росія скоїла в Україні тисячі екологічних злочинів на мільярди доларів – Лубінець

16:12, 03.10.2024

Росія скоїла в Україні екологічних злочинів на $64 млрд.

Понад 4700 екологічних злочинів на 64 млрд доларів росія скоїла в Україні– це призвело до забруднення ґрунтів, води, повітря та завдало шкоди природно-заповідному фонду України.

 

Як інформує УМ, про це повідомив уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець на Міжнародному Бакинському форумі омбудсманів з питань зміни клімату та прав людини в Азербайджані.

 

Під час обговорення впливу замінувань на екологію Лубінець зазначив, що внаслідок російської збройної агресії Україна є найбільш замінованою державою світу.

 

Він підкреслив, що за даними ООН, це ставить під загрозу життя і здоров’я понад 6 мільйонів людей. При цьому лише з 24 лютого 2022 року від підриву мін та вибухонебезпечних предметів загинуло 309 людей.

 

“Близько 142 тисячі км² вважаються потенційно замінованими. Для порівняння, після війни у Хорватії потенційно замінованими вважалися 13 тисяч  км². З 1996 року процес розмінування цієї території все ще не завершений”, – зауважив уповноважений ВР з прав людини.

 

 

Лубінець додав, що наразі до розмінувань залучено 2149 операторів протимінної діяльності. Найбільшою потребою для України є забезпечення фахівців належним обладнанням і засобами.

 

Додамо, що хорватська компанія із розмінування DOK-ING відкрила своє представництво в Україні.

 

Як повідомляла УМ, Україна пропонує єдині у світі інструменти оцінки збитків довкіллю та притягнення агресорів до відповідальності.