До Києва прибув новообраний генсек НАТО

14:56, 03.10.2024

Новий генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Марк Рютте в Києві зустрівся з українським президентом. (Фото: ОП)

Новий генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Марк Рютте 3 жовтня прибув до Києва.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на офіційному сайті НАТО.

 

Це перший закордонний візит Рютте на новій посаді.

 

Новий генеральний секретар НАТО вже провів перемовини з президентом Володимиром Зеленським, а за підсумками зустрічі вони провели пресконференцію.

 

Президент під час зустрічі заявив про фокус на отриманні запрошення до Альянсу.

 

"Україна фокусується на деяких речах. Що стосується НАТО, зараз ми сфокусовані на тому, щоб Україну запросили до Альянсу. Це дуже важливий крок. Це складно досягти. Ми фокусуємося на цьому результаті. Будемо робити все, щоб це отримати", - сказав президент.

 

Другим пріоритетом у відносинах із НАТО, зазначив Зеленським, є зброя.

 

"Друге, це зброя, передусім ППО, наближення виконання рішення, яке було ухвалене (під час саміту НАТО 9-11 липня. - Ред.) у Вашингтоні щодо відповідної кількості, відповідних систем Patriot і STAMP-T. Наближаємо цей час, щоб отримати все, що було обіцяно на саміті, а також щодо додаткових систем", - додав президент.

 

Нагадаємо, на першій пресконференції у ролі генсека НАТО 1 жовтня Марк Рютте ухилився від прогнозів про те, коли Україна може отримати запрошення до вступу.

 

Також Рютте сказав, що рішення про надання дозволу Україні бити порфФ далекобійною зброєю Заходу повинні ухвалювати союзники, які передають цю зброю.

 

Водночас він наголосив, що розуміє цей запит України і підтримує у цьому питанні позицію свого попередника Єнса Столтенберга.

 

Як повідомляла УМ, прискорити розгляд членства України в НАТО закликали активісти у Парижі.