Кримінальний дует ФСБ: у Дніпрі подружжя шпигувало за ППО та підпалювало об’єкти Укрзалізниці

11:15, 02.10.2024

У Дніпрі затримано подружжя агентів ФСБ. (Фото: сайт СБУ)

Контррозвідка Служби безпеки затримала у Дніпрі двох агентів фсб. Ними виявилися 40-річний місцевий житель та його дружина, які передавали окупантам локації української ППО та вчиняли підпали на Укрзалізниці.

 

Як інформує УМ, про це 2 жовтня повідомили на сайті СБУ.

 

Фігуранти діяли в парі з чітким розподілом обов’язків під час виконання ворожих завдань.

 

Так, наприклад, жінка розвідувала місця базування підрозділів протиповітряної оборони ЗСУ, які прикривають місто від ракетно-дронових атак рашистів.

 

Насамперед вона намагалася виявити бойові позиції зенітно-ракетних комплексів та радіолокаційних станцій українських військ.

 

«Під час розвідувальних вилазок фігурантка здійснювала фото- та відеофіксацію військових об’єктів і позначала їх координати на електронних картах.

 

Отримані відомості вона передавала своєму чоловікові, а далі він месенджером пересилав розвіддані фсб.

 

Окрім цього дніпрянин займався підпалами. Задокументовано, що він спалив релейну шафу на одній з головних ліній залізничного сполучення в регіоні. Процес загоряння агент відзняв на камеру свого телефону для «звіту» перед російським куратором.

 

У подальшому фігурант мав продовжити серію підпалів на стратегічно важливих об’єктах Укрзалізниці. Таким чином окупанти сподівалися порушити транспортну логістику Сил оборони на східному та південному напрямках фронту», - сказано, зокрема, в повідомлені СБУ.

 

Контррозвідники СБУ задокументували злочинні дії подружжя і затримали зловмисників. Також Служба безпеки провела комплексні заходи для убезпечення позицій українських військ.

 

За даними слідства, фігуранти почали співпрацювати з російською спецслужбою у червні цього року. Спочатку фсб дистанційно завербувала чоловіка, який потрапив на її «гачок», коли шукав швидкого заробітку на Телеграм-каналах.

 

Потім зрадник залучив до злочинної діяльності свою 36-річну дружину.

 

Щоб виконати перевірочне завдання окупантів, агенти розклеювали по місту провокаційні листівки, де пропонували «легкі» гроші від рашистів.

 

Під час обшуку у затриманих вилучено засоби підпалу, ворожі «агітки» та мобільні телефони із доказами комунікації з фсб.

 

Слідчі Служби безпеки повідомили агенту про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану), а дії його дружини кваліфіковано за ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України.

 

Зловмисники перебувають під вартою. Зраднику загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна, його спільниці – 8 років тюрми.

 

Як повідомляла УМ, в Черкасах СБУ пов’язала російського агента, який шпигував за локаціями ППО.