Спецоперація ГУР: Україна евакуювала з Лівану 179 людей, фото

09:56, 02.10.2024

Україна повернула з Лівану 179 особи, серед яких 134 громадянина України (Фото: Телеграм Головне управління розвідки МО України)

Із Лівану успішно евакуювали 179 людей, 134 з яких — громадяни України, спільними зусиллями Головного управління розвідки Міністерства оборони України та Міністерство закордонних справ України.

 

Як інформує УМ, про це 2 жовтня повідомив ГУР у Телеграм.

 

Евакуація відбулася напередодні, 1 жовтня, за дорученням президента України Володимира Зеленського.

 

Зокрема, вдалося повернути 134 українці, серед яких — 112 дорослих і 22 дитини. Крім того, евакуювали 45 іноземців, серед яких — 31 дорослий та 14 дітей: 16 громадян Польщі (10 дорослих і шість дітей), шість громадян Чехії (пʼять дорослих і дитина), девʼять громадян Литви (шість дорослих та троє дітей), 12 громадян Молдови (сім дорослих та пʼять дітей), громадянин Бразилії та двоє дорослих громадян Лівану.

 

Крім того, Україна евакуювала дві собаки і кота. У ГУР зазначають, що операцію провели швидко й без ускладнень, враховуючи безпекові загрози в регіоні.

 

 

Ця евакуація стала частиною ширших зусиль з повернення українських громадян через погіршення безпекової та економічної ситуації в регіоні. Загалом, у межах трьох евакуаційних місій за останні три місяці з Лівану вивезли 234 людини — 189 громадян України та 45 іноземців.

 

 

Нагадаємо, що 30 вересня Ізраїль розпочав наземну операцію проти угруповання «Хезболла» в Лівані. Цьому передувало загострення ситуації між Ізраїлем і угрупованням упродовж місяця.

 

17 вересня в Лівані вибухнули сотні пейджерів у членів «Хезболли». Через це загинули 12 людей, майже 3 тисячі постраждали. Reuters із посиланням на джерела пише, що зовнішня розвідувальна служба Ізраїлю Моссад заклала вибухівку в 5 тисяч пейджерів, імпортованих ліванською групою «Хезболла», за кілька місяців до вибухів. ABC News зазначає, що Ізраїль готувався до операції щонайменше 15 років. Офіційно президент Ізраїлю спростував причетність країни до підриву пейджерів у Лівані.

 

18 вересня в Лівані прогриміла повторна серія вибухів. Детонували рації, які використовують члени ліванського угруповання «Хезболла», й автомобільні радіоприймачі. Загинули 14 людей, ще 450 дістали поранень. Того ж дня Ізраїль заявив про «нову фазу» війни — її вестимуть переважно на півночі країни, що межує з Ліваном. Відтоді перестрілки між ЦАХАЛ і «Хезболлою» посилилися.

 

20 вересня ЦАХАЛ ударив по вищому командуванню «Хезболли» в Бейруті. Через атаку загинув командир ракетної дивізії угруповання Ібрагім Кубаїсі. А за тиждень, 27 вересня, ЦАХАЛ ударив по штаб-квартирі «Хезболли» в столиці Лівану Бейруті. Наступного дня Армія оборони Ізраїлю і «Хезболла» підтвердили, що в цій атаці загинув лідер «Хезболли» Хасан Насралла.

 

Додамо, що на па півночі Ізраїль межує з Ліваном, де діє підтримуване Іраном угруповання «Хезболла». «Хезболла» та Ізраїль атакують одне одного від початку війни в Газі в жовтні 2023 року.

 

Зауважимо, що «Хезболла» — ліванська військово-політична організація мусульман-шиїтів, заснована в 1982 році. «Хезболлу» активно підтримує Іран, вона визнана терористичною в понад 20 країнах, зокрема у США, ЄС і Великій Британії. «Хезболла» виступає проти Ізраїлю від моменту свого створення.

 

Як повідомляла УМ, Ізраїль почав наземну операцію проти «Хезболли» на півдні Лівану.