Гімалайська річка робить Еверест вищим

19:34, 01.10.2024

Найвища гора світу Еверест зростає через ерозію річок поблизу.

Найвища гора світу Еверест за останні 89 тисяч років піднялася ще на 15—50 метрів. Вона досі продовжує зростати на 0,16—0,53 мм щорічно — все через ерозію поблизьких річок.

 

Як інформує УМ, про це повідомили The Guardian і BBC.

 

Під тиском від зіткнення Індійської та Євразійської плит 40—50 мільйонів років тому утворилися Гімалаї, і тектоніка плит залишається головною причиною їхнього постійного підйому. Проте є ще кілька факторів, які на це впливають.

 

Науковці опублікували дослідження в журналі Nature Geoscience, де кажуть, що створили комп’ютерні моделі для дослідження еволюції річкових мереж у Гімалаях.

 

Результати свідчать, що приблизно 89 тисяч років тому верхня течія річки Арун, що на північ від Евересту, злилася з її нижньою течією внаслідок ерозії останньої. Через це вся річка Арун стала частиною системи річки Косі.

 

Науковці припускають, що зміна маршруту через «захоплення річки» призвела до збільшення ерозії річки поблизу Евересту й утворення ущелини річки Арун. Дослідники кажуть, що зменшення ваги земної кори внаслідок вимивання природних речовин призвело до підняття навколишнього ґрунту. Взаємодія між ерозією річки Арун і висхідним тиском мантії Землі дає горі Еверест поштовх для підняття. Інакше цей процес називають ізостатичним відскоком.

 

«Гора Еверест і сусідні з нею вершини ростуть, тому що ізостатичний відскок підіймає їх швидше, ніж ерозія зношує їх», — сказав один зі співавторів дослідження доктор Метью Фокс.

 

Як повідомляла УМ, Катастрофічні повені у Непалі: загинули десятки людей.