Львівський каталізатор: в Україні перевірять усі заклади з цілодобовим перебуванням дітей

14:28, 29.09.2024

В Україні перевірять всі заклади з цілодобовим перебуванням дітей після інциденту на Львівщині.

Усі заклади, де цілодобово мешкають діти перевірить Національна соціальна сервісна служба – це зроблять після того, як виявили, що в навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині систематично знущалися з дітей

 

Відповідне завдання зробила міністр соціальної політики Оксана Жолнович.

 

Як інформує УМ, про це вона розповіла на своїй сторінці у Facebook.

 

Після інциденту у Львівській області Нацсоцслужба перевірить усі заклади, де діти живуть цілодобово. За словами Жолнович, для цього вже розробили спеціальний опитувальник, щоб не травмувати почуття дітей і в «екологічний спосіб» перевірити усі можливі факти насильства чи порушення прав.

 

Жолнович закликала збільшувати кількість сімейних форм виховання в громадах та розвивати інклюзивні класи й спецкласи в загальних школах поряд із домом дітей. За її словами, найкращим варіантом буде, якщо діти щовечора повертатимуться додому.

 

Нагадаємо, що омбудсман Дмитро Лубінець повідомив, що в навчально-реабілітаційному центрі на Львівщині систематично знущались з дітей — морально і фізично. Йдеться про найвразливіші категорії: сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, і дітей з особливими освітніми потребами.

 

Правоохоронці вже почали розслідування та відкрили кримінальне провадження, зокрема за фактом сексуального насильства щодо неповнолітньої. А керівника реабілітаційного центру на час перевірки відсторонили від роботи.

 

Як повідомляла УМ, за кордоном перебуває 640 тисяч українських дітей.