«Місія Драко»: ESA запустить супутник аби спостерігати як він горить

15:39, 28.09.2024

Місія Драко створена для знищення (приблизно саме так буде виглядати процес входження «Драко» в щільні шари атмосфери).

Запустити супутник планує Європейське космічне агентство (ESA) і все для того, аби уважно простежити, як він розпадається під час свого повернення в атмосферу Землі.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті агенства ESA.

 

Це відбуватиметься в межах місії «Драко», яка розпочнеться у 2027 році. Вона збиратиме унікальні вимірювання під час фактичного входу супутника в атмосферу та його знищення. Збережеться лише капсула апарата, бо спеціально розроблена, щоб пережити приземлення і передати цінну телеметрію. (Телеметрія — сукупність технічних засобів і методів вимірювання на відстані різних фізичних, технічних та інших величин у промислових, енергетичних, транспортних та інших установках).

 

Супутник сконструюють завбільшки з велику пральну машину вагою близько 200 кілограмів. А капсула буде маленькою (40 сантиметрів), проте надзвичайно міцною.

 

Мета місії — зрозуміти, як супутники розпадаються, щоб їх можна було проєктувати так, аби вони згорали повністю при вході в атмосферу і не перетворювалися на космічне сміття. Також місія допоможе оцінити вплив повернення супутників на довкілля, вивчаючи, як їхні частинки взаємодіють з верхніми шарами атмосфери та які побічні продукти утворюються.

 

Навколо Землі зараз обертаються понад 9 300 тонн космічних обʼєктів, зокрема космічного сміття — непрацюючих супутників і шматків ступенів ракет. Зіткнення в космосі породжують набагато більше шматків сміття, яке своєю чергою може призвести до нових аварій. Ці події можуть спричинити «синдром Кесслера», що стане серйозною перешкодою подальшій діяльності людей в космосі.

 

Як повідомляла УМ, Землю «атакує» 189-метровий астероїд.