Модернізація мережі ЗВО: Міносвіти анонсувало об'єднання чергових двох університетів

12:59, 27.09.2024

Львівський національний університет природокористування (Фото: Вікіпедія)

До університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. З. Ґжицького приєднають Львівський національний університет природокористування.

 

Відповідне рішення уряд ухвалив 26 вересня.

 

Як інформує УМ, про це повідомив міністр освіти і науки Оксен Лісовий у Фейсбуці.

 

"Цим рішенням ми обʼєднуємо ресурси двох закладів і посилюємо спроможність новоствореного альянсу. Очікується, що буде створено конкурентоспроможний агротехнологічний університет на базі двох локацій: Львова і Дублян", – написав очільник МОН.

 

Міністр нагадав, що ще півтора року тому просив керівників закладів вищої освіти, з якими мав зустріч, бути ініціативними щодо укрупнення університетів.

 

Він вкотре закликав ректорів "виходити з конкретними пропозиціями" та брати участь у створенні "нової, ефективної мережі закладів вищої освіти".

 

"Будемо відвертими: мережа університетів, яка функціонує сьогодні, – неактуальна. Упродовж останніх десятиліть кількість випускників шкіл суттєво зменшується і продовжує зменшуватися.

 

Місцями ми буквально фінансуємо стіни закладів і пам’ять про їхні попередні досягнення, а не розвиток якості освіти в них тут і зараз. Успіх змін залежить від відповідальності та ініціативи. Найбільш вдалими, на нашу думку, є зміни, ініційовані самим колективом. Ці рішення потрібно ухвалювати швидко", – наголосив Лісовий.

 

 

Нагадаємо, що раніше МОН постановило приєднати Донецький національний університет економіки й торгівлі імені Михайла Туган-Барановського до Криворізького національного університету.

 

Також реорганізувати вирішили Придніпровську державну академію фізичної культури і спорту.

 

У вересні 2023 року стало відомо про реорганізацію Національного авіаційного університету. Нова виконувачка обов’язків ректора Ксенія Семенова розповіла, з якими проблемами боротиметься НАУ та що зміниться.

 

Як повідомляла УМ, Модернізацію мережі ЗВО призупинено в Україні на час вступної кампанії.