«За Курск»: росіяни стратили мечем беззбройного й зв’язаного українського військовополоненого, фото

09:51, 17.09.2024

Росіяни стратили мечем беззбройного українського військовополоненого з перевʼязаними скотчем руками.

Черговий воєнний злочин здійснили російські окупанти: беззбройного українського військовополоненого з перевʼязаними скотчем руками російські військові стратили мечем.

 

Як інформує УМ, про це 17 вересня повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Телеграм.

 

У мережі ширяться фото вбитого імовірно українського військового зі скотчем на руках, у його груди ввіткнули меч із написом «За Курск». Омбудсман не уточнив, де саме та коли це трапилось. Він зазначив, що такі дії російської армії є грубим порушенням Женевської конвенції про поводження з військовополоненими та порушенням міжнародного права.

 

"Скільки ще світ дивитиметься, як Росія відкрито демонструє зневагу до будь-яких норм і законів?Направив листи до міжнародних організацій, МКЧХ та ООН, аби вони зафіксували чергове порушення прав людини зі сторони Росії.

 

Окремо наголошу, що такі показові страти направлені на деморалізацію українського суспільства. Однак бачачи такі дії, ми повинні ставати ще рішучішими у боротьбі проти агресора", - написав уповноважений Верховної Ради з прав людини.

 

 

Лубінець уже направив листи до міжнародних організацій — Міжнародного комітету Червоного Хреста та Організації Обʼєднаних Націй, аби вони зафіксували чергове порушення прав людини зі сторони Росії.

 

Страта українських військовполонених — не нова тактика Росії, але за останній рік таких випадків побільшало. Генпрокурор Андрій Костін казав, що Україна розслідує 28 випадків розстрілу українських військовополонених від початку повномасштабного вторгнення Росії, через це загинули понад 60 українські військові.

 

 

Генпрокурор Костін каже, що росіяни вбивали українських військовополонених у різних областях України. Це також робили різні підрозділи. Тож можна стверджувати, що це є політикою Кремля, її можуть зарахувати до злочинів проти людяності.

 

Як повідомляла УМ, Лубінець розіслав колегам-омбудменам відео розстрілу росіянами полоненого бійця.