Удар по «Охматдиту»: російський генерал Кобилаш отримав підозру

16:54, 10.09.2024

Прокурор МКС Карім Хан спілкується з постраждалою від удару по лікарні «Охматдит». (Фото Офісу генпрокурора)

Російський генерал-лейтенант Сергій Кобилаш, який командував ракетним ударом по лікарні «Охматдит» у Києві, отримав підозру.

 

На момент теракту він обіймав посаду командувача дальньої авіації військово-повітряних сил повітряно-космічних сил росії. Згодом його підвищили та призначили командувачем військово-повітряних сил рф.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляють СБУ та Офіс генпрокурора у вівторок.

 

Зазначається, що про встановлення особи військового злочинця поінформували генпрокурор Андрій Костін та заступник голови СБУ Сергій Наумюк під час робочої зустрічі з прокурором Міжнародного кримінального суду Карімом Ханом та керівницею розслідуваннями міжнародних злочинів, вчинених в Україні, від Офісу прокурора МКС Брендою Дж. Голліс.

 

Посадовці зустрілися із представниками МКС і зробили заяву для преси саме на місці ворожої атаки – в лікарні «Охматдит».

 

 

«За період розслідування СБУ спільно з Офісом генпрокурора провела колосальну роботу. Ми допитали 112 потерпілих і 50 очевидців, провели вибухотехнічні, судово-медичні та інші експертизи, проаналізували відео з камер відеоспостережень», — заявив пан Наумюк.

 

Як встановило розслідування, за наказом Кобилаша 8 липня о 09:15 російський бомбардувальник-ракетоносій Ту-95МС здійснив пуск ракети Х-101 по дитячій лікарні. За даними спецслужбовців, обстріл здійснила 22 гвардійська важка бомбардувальна авіаційна дивізія дальньої авіації повітряно-космічних військ рф.

 

Ворожий літак піднявся у повітря з аеродрому поблизу російського міста Оленєгорськ, а запуск ракети здійснив над Саратовською областю рф на відстані майже 600 км від кордону України.

 

З території росії Х-101 увійшла в повітряний простір України в районі Чернігівщини й почала маневрувати, постійно змінюючи траєкторію польоту через території чотирьох областей.

 

«Це свідчить, що ракета була запрограмована для максимального обходу української ППО й подальшого влучання у медзаклад», — зазначили в СБУ.

 

Уже приблизно о 10:45 Х-101 влучила в одне з відділень «Охматдиту». Там правоохоронці виявили залишки ракети з маркуванням, яке свідчить, що вона була виготовлена на базі російського КБ «Радуга» у другому кварталі 2024 року.

 

На підставі зібраних доказів російському військовому заочно оголосили підозру в порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством, вчиненим за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

 

Нині він перебуває на території росії, тому тривають комплексні заходи для притягнення його до відповідальності.

 

Окрім того, Міжнародний кримінальний суд уже розслідує провадження щодо цього офіцера та видав ордер на його арешт за обстріли енергетичної інфраструктури.

 

Офіс генпрокурора координує всі дії у цьому провадженні з Офісом прокурора МКС і розглядає різні можливості взаємодії: від надання матеріалів справи до передання провадження.

 

Нагадаємо, зранку 8 липня війська рф здійснили масований ракетний обстріл України. Сили оборони збили 30 із 38 ракет окупантів. Одна з ракет поцілила у лікарню "Охматдит".

 

Як повідомляла "УМ", правоохоронці додатково перевіряють тендер на відбудову «Охматдиту», який викликав суспільний резонанс