Карта України без Криму: Міносвіти відкликає зі шкіл «неправильні» підручники

11:31, 10.09.2024

Підручник з картою України без Криму відкликають зі шкіл: у видавництві вибачилися за інцидент.

Відкличуть зі шкіл, передрукують і повторно доставлять до навчальних закладі наклад підручників з української мови для 7 класу, де карта України зображена без Криму.

 

Як інформує УМ, про це повідомив міністр освіти і науки України Оксен Лісовий у Фейсбуці та Міністерство освіти та науки у Телеграм.

 

"Наклад підручників відкликають зі шкіл, передрукують і наново доставлять у школи. Крим є невіддільною частиною України», – зазначили в МОН.

 

Міністр освіти та науки також зазначив, що у МОН є питання до якості шкільних підручників, зокрема до роботи Інституту модернізації змісту освіти. За його словами, з 2 вересня 2024 року експертизу підручників забезпечуватиме Український інститут розвитку освіти (УІРО).

 

"У 2025-2026 році МОН завершує реорганізацію Інституту модернізації змісту освіти. Щоб питання з якістю підручників зняти раз і назавжди", – додав Лісовий.

 

Видавництво «Літера ЛТД», яке допустило технічну помилку у підручнику зобов’язалося виправити помилку власним коштом.

 

Про це повідомило видавництво "Літера ЛТД" у Facebook.

 

"Видавництво "Літера" визнає свою помилку в ситуації з мапою України, відкликає підручники і видає виправлений наклад за свій рахунок”, — йдеться в повідомленні.

 

Помилку пояснили технічною проблемою: при верстці зображення було взято зі стокових ресурсів, де карта складалася з двох шарів, і контур Криму злився з фоном, що призвело до його відсутності на кінцевій версії зображення. Дизайнер не помітив цієї проблеми під час роботи.

 

"Ситуація з піктограмою України без Криму, яка не є навчальним, а декоративним елементом у підручнику "Українська мова. 7 клас", сталася через технічну помилку дизайнера і недогляд редакції під час остаточної підготовки видання до друку", — пише видавництво.

 

Нагадаємо, що у підручнику з української мови для 7 класу виявили карту України без Кримського півострова. Підручник виданий у 2024 році видавництвом "Літера" та рекомендований Міністерством освіти і науки України.

 

Це не перший український підручник, де мапа Україна зображена без Криму. Раніше така помилка траплялася у підручниках з історії України для 9-го та 10-го класів.

 

Як повідомляла УМ, «Перевернутий клас»: чи допоможе ШІ подолати освітні втрати.