Золота корона: усі банки Молдови припинили грошові перекази з росії

15:26, 09.09.2024

Це рішення створить великі проблеми для молдован у росії, які надсилають гроші додому. (balkaninsight.com)

Усі банки Молдови остаточно припинили співпрацю з російською системою грошових переказів «Золота Корона», яка була єдиним способом переказу грошей між Молдовою і рф.

 

Як інформує Україна молода, про це пише портал BIRN.

 

Зазначається, що молдовські банки Comertbank, Fincombank, Eurocreditbank і Energbank не надали пояснень щодо рішення про припинення співпраці із "Золотою Короною", яке набуло чинності з п'ятниці, 6 вересня.

 

Втім, цей крок відбувся після того, як США наклали санкції проти росії, зокрема "Центру фінансових технологій", який і розробив систему "Золота Корона".

 

"Ці банки оцінили ризики й вирішили, що настав час діяти саме таким чином, а не під впливом молдовського уряду, який завжди вагався щодо запровадження санкцій проти Росії", – сказав економічний експерт з кишинівського аналітичного центру IDIS Viitorul В'ячеслав Іоніца.

 

І застеріг, що це рішення створить великі проблеми для молдован у росії, які надсилають гроші додому. За його оцінками, близько 70% грошових переказів, відправлених додому з росії, проходять через банківську систему.

 

Наприкінці серпня повідомлялося що низка банків Грузії та Казахстану призупинили перекази через російську платіжну систему "Золота Корона" внаслідок останніх санкцій США.

 

За інформацією банків, призупинення співпраці зумовлене додатковими перевірками щодо зв'язку із санкційними особами з метою дотримання міжнародних економічних санкцій.

 

Як повідомляла «УМ», днями Пекін обмежив транскордонні платежі із росією через західні санкції.

 

Відтак, російсько-китайський проєкт із освоєння найбільшого в Забайкаллі Зашуланського вугільного родовища залишився без фінансування.