У Києві готуються до погіршення якості води через забруднення Десни

14:38, 09.09.2024

Працівник Київводоканалу спостеріає за лебедями в районі Бортницької станції аерації. (facebook.com/vodokanal)

У КМДА заявляють, що наразі ситуація із якістю води у Києві контрольована.

 

Проте столичні служби вже розробляють комплекс заходів на випадок її погіршення через забруднення Десни.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у повідомленнях КМДА, а також КП «Київводоканал».

 

Зазначається, що відповідні алгоритми дій на випадок погіршення якості води обговорили на Постійній комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

 

"За даними Деснянського басейнового управління водних ресурсів Держводагентства, спостерігається погіршення якості води річки Сейм. Проте, за інформацією контролюючих служб, наразі підстав для паніки нема – показники питної води в столиці залишаються в нормі.

 

На випадок погіршення ситуації міські служби розробляють комплекс заходів, який дозволить забезпечити споживачів міста Києва питною водою", – повідомляє влада.

 

У КМДА запевнили, що якщо якість води погіршиться, "Київводоканал" відкоригує технологічні процеси та застосує додаткові реагенти для знезараження води, щоб показники її якості відповідали санітарним вимогам. Однак, у міській адміністрації припустили, що у крайньому випадку буде потрібно зробити запаси води.

 

"Окремі організації та установи також можуть розробляти плани для убезпечення та реагування на будь-які можливі сценарії розвитку подій. Зокрема, звертатися до підпорядкованих підприємств щодо створення запасів води", – додали у столичній адміністрації.

 

Зауважимо, що станом на ранок 9 вересня забруднена вода з річки Сейм дійшла до Десни у районі Чернігова. За даними в.о. мера міста Олександр Ломако, у річці фіксується масовий замор риби. При цьому Чернігів не використовує воду з Десни для водопостачання, на відміну від Києва.

 

Як повідомляла «УМ», за даними Міністерства захисту довкілля та природни ресурсів, станом на початок вересня тривали заходи з локалізації та ліквідації наслідків забруднення річок Сейм і Десна, проводиться аерація води.