Russians in War: на Венеційському фестивалі показали маніпулятивний фільм про окупантів

16:50, 08.09.2024

Організаторів Венеційського кінофестивалю дозволили російську пропаганду. (facebook.com/Labiennaledivenezia)

Державне агентство України з питань кіно рішуче засудило включення в програму 81-го Венеційського кінофестивалю завуальованої російської пропагандистської стрічки  під назвою «Russians in War» («Росіяни на війні») російської режисерки Анастасії Трофімової.

 

Як інформує Україна молода, про це йдеться у заяві Держкіно в соцмережах.

 

«Ми вважаємо будь-яку форму віктимізації або виправдання агресії та військових злочинів з боку терористичної держави абсолютно неприйнятною.

 

Це фільм, який намагається зобразити агресорів як жертв, є небезпечним інструментом маніпуляції громадською думкою та має на меті перекласти відповідальність за злочини, вчинені російськими військовими, на інші сторони.

 

Подібні дії не лише спотворюють реальність, але й загрожують міжнародному правопорядку та сприяють поширенню дезінформації», - йдеться у повідомленні.

 

Відтак Держкіно закликало організаторів Венецінського кінофестивалю переглянути своє рішення та виключити цей фільм з програми, щоб не надавати платформу для пропаганди, яка виправдовує агресію.

 

«Ми також звертаємося до міжнародної кіноспільноти з проханням приєднатися до  засудження цього фільму та будь-яких інших спроб використання кіно як інструменту пропаганди», - заявляють українські кінематографісти.

 

Також засудив показ цього пропагандистського фільму посол України в Італії Ярослав Мельник, який закликав організаторів фестивалю не допускати російської пропаганди.

 

Український посол зазначає, що Київ "вразило рішення журі кінофестивалю" у Венеції обрати для показу фільм "Росіяни на війні", який вважає "недоречним і образливим для українського народу".

 

"Росіяни на війні" – це фільм співчуття до агресора з паралельним знеціненням жертв агресора, незважаючи на тисячі втрачених українських життів і мільйони скалічених росіянами", – наголосив дипломат.

 

Пан Мельник зазначив, що стрічка "є ганебним прикладом орвеллівського маніпулювання правдою", нагадавши, що вона ігнорує активні бойові дії в Україні з 2014 року, а її показ особливо недоречний з огляду на трагедії в Полтаві, Львові та Одеси, коли від російських ударів загинули десятки жителів.

 

"Головна героїня фільму режисерка Трофімова, яка має історію особистої співпраці з найвідомішим російським пропагандистським каналом Russia Today, справді має викликати велике занепокоєння у європейської культурної спільноти", – наголосив він.

 

Посол звернувся до організаторів Венеційського кінофестивалю з проханням "засудити використання мистецтва для пропаганди та не допустити участі фільмів, які відкрито пропагують війну Росії проти України та відбілюють злочини кремлівського режиму".

 

Зауважимо, що фільм "Росіяни на війні" вже показали 5 вересня на Міжнародному Венеційському кінофестивалі. Режисерка заявила, що провела сім місяців з російським батальйоном, що воює в Україні, і для неї було шоком побачити, що це "абсолютно звичайні хлопці з сім'ями, з почуттям гумору".

 

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс висловив обурення тим, що Венеційський кінофестиваль показав цю стрічку.

 

Як повідомляла "УМ", влітку на Міжнародному фестивалі в Карлових Варах відбулася світова премʼєра фільму режисера Олега Сенцова про війну