Рада призначила главою МЗС Сибігу та звільнила Коваля з посади голови ФДМУ

14:22, 05.09.2024

Андрій Іванович Сибіга (нар. 1 січня 1975, м. Зборів Тернопільської області, УРСР) — український дипломат та юрист. Міністр закордонних справ України з 5 вересня 2024 року. Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині (2016—2021).

Андрія Сибігу 5 вересня призначено міністром закордонних справ України.

 

Як інформує УМ, про це повідомили українські ЗМІ та традиційно народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняку Телеграм.

 

До цього він працював першим заступником очільника МЗС, заступником керівника Офісу президента і був послом України в Туреччині.

 

Його кандидатуру запропонував президент Володимир Зеленський і виніс подання у Верховну Раду, яке підтримали 258 депутатів.

 

У цей же день Верховна Рада звільнила Віталія Коваля з посади голови Фонду державного майна України. За проголосував 261 депутат.

 

Про це повідомив народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк у Телеграм.

 

Коваля звільнили з другої спроби: на засіданні напередодні депутати провалили голосування за його звільнення — забракло лише одного голосу. Однак тепер, після відставки, він може очолити Міністерство аграрної політики.

 

 

Нагадаємо, що 21 листопада 2023 року Верховна Рада призначила Віталія Коваля на посаду голови Фонду державного майна України. Його попередником був Рустем Умєров, який нині обіймає посаду міністра оборони.

 

До цього Коваль був керівником Рівненської ОДА з 2019 року. Також був кандидатом у мери Рівного від партії «Слуга народу».

 

На початку 2000-х недовго працював у банківській сфері. Потім аж до 2019-го очолював підприємства в аграрній, транспортній та будівельній галузях. Крім того, він є першим віцепрезидентом Всеукраїнської федерації греко-римської боротьби й членом Національного олімпійського комітету України.

 

Відставка Коваля з посади голови Фонду держмайна відбулася на тлі масових звільнень інших високопосадовців. Верховна Рада України напередодні погодила звільнення міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олександра Камишіна, віцепремʼєр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця і міністра юстиції Дениса Малюськи. Також сьогодні погодили відставку міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби і з другої спроби — віцепремʼєр-міністра — міністра х питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук.

 

Партія «Слуга народу» ввечері 4 вересня провела засідання фракції, на якому обговорили велике кадрове оновлення уряду. Зокрема, на місце Кулеби планують призначити його першого заступника Андрія Сибігу.

 

Як повідомляла УМ, Сьогодні, 5 вересня, парламент звільнив Дмитра Кулебу з посади міністра закордонних справ.