Параджанов на монеті: Нацбанк ввів в обіг срібний п’ятигривенник, фото

11:05, 05.09.2024

Пам’ятна монета “Сергій Параджанов” присвячена сторіччю одного з найвпізнаваніших режисерів ХХ століття, який увійшов в історію кінематографу як представник хвилі українського поетичного кіно. (Фото НБУ)

Чергову нову монету номіналом 5 гривень ввели в обіг в Україні. Національний банк присвятив її видатному кінематографісту Сергію Параджанову, з дня народження якого виповнилося 100 років.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті НБУ.

 

Нагадаємо, що численні міжнародні нагороди та світове визнання Сергію Параджанову принесли такі шедеври як "Колір граната" та "Тіні забутих предків".

 

"Не можна допустити, щоб настав час, коли не буде слова українською чи не буде пісні української, чи не буде сонця українського і не буде соняшника українського!" – казав режисер.

 

У пресслужбі НБУ повідомили, що нова монета виготовлена зі срібла 925 проби. Елементом її оздоблення є патинування. Монета продовжує серію "Видатні особистості України".

 

На аверсі на дзеркальному тлі представлено стилізоване зображення плоду граната у розрізі. На реверсі монети зображено стилізований портрет Параджанова та колаж зі фрагментів його робіт. Угорі над композицією є написи "СЕРГІЙ ПАРАДЖАНОВ" та "100".

 

 

Тираж нових монет –  5 000 штук. Їх можна купити з 10 вересня в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ.

 

У створені монети приймала участь ціла когорта митців: художники Таран Володимир , Харук Олександр та, Харук Сергій і скульптор – Атаманчук Володимир, Дем`яненко Володимир, Демяненко Анатолій.

 

 

Голова Нацбанку Андрій Пишний зазначив, що зараз планів зі введення в обіг купюри вищого номіналу за 1000 грн поки немає. Вказано, що наявні номінали цілком відповідають поточній ситуації.

 

Що стосується відмови від низького номіналу копійок, топменеджер назвав це окремим питанням, яке постійно аналізується, враховуючи обіг монет. Поки такого рішення немає.

 

Станом на 1 липня 2024 року в готівковому обігу України перебуває 2,7 млрд купюр на 793,5 млрд грн, а також 14,7 млрд монет на 7,3 млрд грн. Найбільше банкнот номіналом 500 грн - 756 млн та 1000 грн - 295 млн.

 

Як повідомляла УМ, Дерусифікація: Нацбанк перейменує копійку на шаг.