Ірландія оголосила про пакет допомоги Україні та її сусідам на 36 млн євро

12:13, 04.09.2024

Ірландія оголосили про пакет допомоги Україні та її найближчим сусідам на суму 36 мільйонів євро

Про новий пакет допомоги для України та її сусідів в розмірі 36 мільйонів євро оголосили прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс та міністр закордонних справ і оборони Міхал Мартін.

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті уряду Ірландії.

 

Як зазначається, цей пакет допомоги забезпечить необхідну гуманітарну допомогу, підтримає реабілітацію та можливу реконструкцію, а також сприятиме досягненню довгострокових цілей України, включаючи мир, стабільність та політичні прагнення.

 

«Через два з половиною роки після повномасштабного вторгнення Росії Україна продовжує стикатися з величезними викликами. Ми стали свідками надзвичайної стійкості, яку продемонстрував народ України перед обличчям цих викликів.

 

Така ж рішучість і наполегливість знадобляться для відбудови їхньої країни за підтримки міжнародних партнерів, включаючи Ірландію. Ми були однозначними і непохитними у нашій підтримці народу України, і це додаткове фінансування продовжує демонструвати цю прихильність», – заявив Гарріс.

 

Прем'єр зауважив, що на Саміті щодо миру в Україні він пообіцяв підтримку Ірландії у реінтеграції дітей, які були примусово депортовані до Росії, а тепер повернулися. «Цей пакет включає 2 млн євро на підтримку цієї мети у партнерстві з ЮНІСЕФ», - додав прем’єр.

 

За словами Мартіна, допомога Ірландії у 2024 році також буде спрямована на запобігання та реагування на сексуальне та гендерно зумовлене насильство, підтримку послуг з охорони материнства та відбудову житла для людей, які були змушені тікати від конфлікту і зараз живуть у колективних центрах.

 

«Це останнє оголошення про фінансування збільшить загальний обсяг фінансування Ірландії для України з лютого 2022 року до понад 380 мільйонів євро, включаючи приблизно 130 мільйонів євро на стабілізаційну та гуманітарну підтримку. Наша підтримка України є непохитною. Ірландія продовжуватиме стояти з народом України стільки, скільки буде необхідно», – сказав ірландський міністр.

 

Серед партнерів, яким буде надано підтримку, – Український гуманітарний фонд, який працює в усіх регіонах України, зокрема надає значне фінансування національним українським організаціям, а також УВКБ ООН, яке надає притулок і захист мільйонам переміщених осіб.

 

Фінансові зобов'язання перед Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) сприятимуть роботі над інфраструктурою охорони здоров'я та наданню підтримки вразливим жінкам. Ірландія також підтримає Червоний Хрест.

 

У заяві наголошується, що Ірландія також зробить внесок у спеціальну програму кризового фонду Світового банку для України та Молдови, спрямовану на задоволення нагальних потреб, а також у Фонд розвитку потенціалу України МВФ, який підтримує політику України та порядок денний реформ, включаючи вступ до ЄС.

 

Партнерство з Литвою передбачатиме будівництво бомбосховищ у школах України.

 

Нагадаємо, що прем’єр-міністр Ірландії Саймон Гарріс у середу, 4 вересня, прибув із візитом до Києва, де проведе двосторонню зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським.

 

Як повідомляла УМ, прем'єр Ірландії відвідав Ірпінь, Бучу та Бородянку.